Accenturen Jaakko Hyvärinen: “Liquid Studio muuntuu erilaisiin uuden teknologian kokeiluihin”

  Organisaatioille ja yrityksille on rakennettu uusien teknologioiden testaamiseen ja ideoiden konseptointiin soveltuva toimintaympäristö Accenturen toimistoon Helsingin keskustaan. Liquid Studio löytyy 26 Accenturen toimipaikasta eri puolilla maailmaa.

  – Olemme halunneet tehdä Suomen studiosta paikan, jossa yritykset todella pääsevät rakentamaan ja testaamaan asioita tiloissa, joka muuntuu helposti erilaisille ryhmille ja teknologian kokeiluille. Tämä ei ole pelkkä showroom, kertoo Suomen Liquid Studion johtaja Jaakko Hyvärinen.

  Liquid Studiossa pohditaan erilaisia palvelukonsepteja, jotka nousevat lohkoketjuteknologian, koneälyn, robotiikan, virtuaalitodellisuuden tai laajennetun todellisuuden kehittyessä, mutta tutkimuksen kohteena voi olla mikä tahansa kehityshanke.

  Ketteriä menetelmiä ja teknologian havainnollistamista

  Studio ei keskity pelkästään teknologiaan, vaan myös työn muutokseen uuteen teknologiapalveluun liittyvässä prosessissa. Näin halutaan varmistaa, että palvelusta tulee luonteva osa yrityksen ja organisaation toimintaa. Ennen kuin projektin testaaminen käynnistyy, sitä mallinnetaan papereille, fläppitauluille, seinille ja lopulta se kiteytyy mielessä.

  Tiimeihin voi tarvittaessa koota ketterän kehityksen, digitaalisen markkinoinnin, strategiaosaamisen ja liiketoiminnan asiantuntijoita. Palvelun ideaa ja hypoteesia konkretisoidessa ja validoidessa käytetään usein modernin palvelumuotoilun keinoja, joita löytyy esimerkiksi vieressä sijaitsevasta Accenturen palvelumuotoilutoimisto Fjordista.

  Studiossa ajatellaan, että vain teknologian syvempi ymmärtäminen voi johtaa innovaatioihin ja uusien palveluiden syntymiseen ja siksi koko henkilökunta tulisi saada mukaan tuotekehitykseen.

  – Haluamme juurruttaa uusia tekemisen malleja asiakkaillemme, ja autamme heitä mieltämään syvällisesti uusia teknologioita ja siksi havainnollistamme niitä myös omaan käyttöömme. Esimerkiksi lohkoketjuajattelun oivaltamiseksi rakensimme mallin junaradasta, jonka avulla voimme selittää lohkoketjuajattelua älysopimuksineen, Jaakko Hyvärinen sanoo.

  Ekosysteemi jättiyrityksistä startupeihin

  Viime aikoina yritykset ja organisaatiot ovat testanneet Accenturessa yhä enemmän virtuaalitodellisuusteknologiaa. Helsingissä virtuaalitodellisuuden sisältöä suunnitteleva tiimi tekee esimerkiksi ratkaisuja, joiden avulla virtuaaliteknologia auttaisi työpaikoilla isojen projektien suunnittelussa. Tiimi on esimerkiksi toteuttanut prototyypin, jonka avulla voi tutkia ison tuulivoimalan ympäristövaikutuksia virtuaalitodellisuudessa.

  – Laajennetun todellisuuden testaamiseksi meillä on valmiudet prototyypin valmistamiseen sekä haptiikan ja sensoreiden testaamiseen, Jaakko Hyvärinen kuvaa.

  Studiossa on valmiuksia testata ja toteuttaa koneälyratkaisuja ja soveltaa lisääntyneen laskentatehon ja kvanttilaskennan tuomia mahdollisuuksia esimerkiksi monimutkaisten optimointiongelmien ratkaisuun.

  – Ohjelmistoinsinöörimme pystyvät tekemään kevyitä IT-arkkitehtuureja ja tietoturvaan liittyviä hankkeita, hän sanoo.

  Globaalin yrityksen tavoin Accenture etsii projekteihin parhaat osaajat, joita voidaan hakea muista Liquid Studioista esimerkiksi Piilaaksossa, Pariisissa, Milanossa, Lontoossa, Kronbergissä, Singaporessa, Sydneyssä, Houstonissa ja Riiassa.

  Suomen Liquid Studion yhteydessä työskentelee useiden kansainvälisten teknologiayritysten, esimerkiksi Googlen, Microsoftin ja Amazonin asiantuntijoita. Mukana ekosysteemissä ovat terveysalan startupit ja esimerkiksi Terkko Health Hub.

  – Tavoitteenamme on synnyttää nopeasti asiakasarvoa, ja soveltuvia startuppeja integroidaan osaksi Liquid Studion projekteja, Hyvärinen sanoo.

  video ja kuvat: Petri Mulari

  grafiikka: Accenture