Apteekit haja-alueiden valopilkuiksi?

Apteekkari-lehti kertoi viime viikolla, että sivuapteekki Ruskossa, Varsinais-Suomessa, on ryhtynyt käsittelemään Matkahuollon paketteja. Verkkokaupan kasvu pakottaa Matkahuollon etsimään uusia pisteitä ja apteekit ovat sellaisia.
Siun sotessa selvitetään parhaillaan, miten apteekit voisivat olla osa terveydenhuollon verkostoa, esimerkiksi tarjoamalla etävastaanottopalveluita. Kuopiosta lähteneessä Apteekin Terveyspiste -konseptissa sairaanhoitajan palveluita voitaisiin tarjota apteekista siellä, missä terveysasema on kaukana.

Apteekissa päivystävä terveydenhoitaja saisi helposti etäyhteyden terveyskeskuksessa päivystävään lääkäriin ja asiakkaan ei tarvitsisi lähteä pidempää matkaa terveyskeskukseen turhaan.

On päivänselvää, että haja-asutusalueilla palvelut eivät tule jatkossa olemaan niin lähellä kuin suurissa kaupungeissa. Terveydenhuollon palveluverkko hakee muotoaan sote-uudistuksen yhteydessä. Julkiset ja yksityiset toimijat laskevat tarkkaan, missä ja minkä kokoista kioskia kannattaa pitää auki.

Siellä missä terveyskeskusta ei ehkä jatkossa ole, apteekeista voisi tulla entisajan kyläkauppoihin verrattavia haja-alueiden valopilkkuja ja palvelukeskittymiä, joissa saisi lääkkeiden ohella apua ja hoitoa myös pieniin vammoihin.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliHyvä sairaala on helppo purkaa
Seuraava artikkeliKuntoutusjärjestelmä uuteen aikaan