Apteekkilipas vedettiin täysin auki

SuomiAreenan alkuviikon kuumin aihe oli apteekkitoiminnan vapauttaminen. Kansanedustaja Antero Vartia (vihr) on ajanut aihetta jo pitkään. Vartia haluaa luopua siitä, että viranomainen päättää apteekkien määrän. Hän haluaa avointa kilpailua, jossa kuka tahansa kriteerit täyttävät voisi perustaa apteekin ja omistaa vaikka useita apteekkeja.

Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Sirpa Peura kävi rappaamassa sekä omansa että liiton kilven maanantain Kuluttajaliiton järjestämässä paneelissa. Peura avasi kesken esityksen sateenvarjon, koska ”Vartian puhuessa lentää aina paskaa”. Peura pyysi puheitaan anteeksi ja se siitä. Pandoran lipas tuli kuitenkin samalla vedettyä aivan selälleen.

EK:n ylilääkäri Jan Schugk kommentoi apteekkien vapauttamista tiistain Kauppalehdessä, jonka jälkeen EK:n työelämästä vastaava johtaja ja Apteekkariliiton entinen toimitusjohtaja Ilkka Oksala ripitti vastineessaan Schugkia lehden mielipidepalstalla seuraavana päivänä. Oksala muistutti, että EK:n alaiset Apteekkariliitto ja Päivttäistavarakauppa ry hoitavat edunvalvontaleiviskänsä itse. EK:n edustajien lisäksi aihetta on puitu viikolla monissa blogeissa – Vartia löi seuraavan vaihteen silmään ja teki aiheesta kirjallisen kysymyksen ministeri Hanna Mäntylälle (ps).

Maanantain keskustelussa Fimean johtaja Eija Pelkonen muistutti, että lääkehintojen ja apteekkitoiminnan vertailu on pulmallista Pohjoismaiden välillä, koska järjestelmät ovat erilaisia ja helposti ”saa sitä mitä mittaa”. Keskustelun ehdoton miinus oli Hilan edustajan puuttuminen – myös Vartian argumentit ovat lähinnä yritystoiminnan vapauttamiseen keskittyviä. Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen muistutti blogissaan tiistaina, että keskustelussa olisi syytä palata puhumaan apteekeista eikä kaikesta muusta. Lääkkeiden hinnan laskeminen ja apteekkisääntelyn purku ovat Hirvosen mukaan kaksi eri asiaa, kuten ovatkin.

Kesko on jo ilmoittanut, että se on valmis perustamaan oman apteekkiketjun, jos tähän annetaan mahdollisuus. Tämänviikkoisen keskustelun myötä näyttääkin siltä, että apteekkipandoran lipasta on enää mahdoton sulkea. Onko tuloksena apteekkitoiminnan vapauttaminen Ruotsin ja Norjan malliin?

Juha Kartano

Edellinen artikkeliYrityksille rajoituksia Ruotsin malliin?
Seuraava artikkeliKuntien näytön paikka