CleverHealth -verkostossa valmistui mobiilisovellus raskausajan diabeteksen hoitoon – Fujitsu: potentiaalia skaalata toimintaa

CleverHealth Networkin projektissa on kehitetty mobiilisovellus, jonka tavoitteena on parantaa raskausajan diabeteksen hoitoa ja seurantaa. Mobiilisovellus mittaa ja tallentaa pilveen reaaliaikaisesti äidin jatkuvan glukoositason, fyysisen aktiivisuuden, ravinnon, sykkeen sekä päivittäisen painon.

– Sovelluksen avulla äideille voidaan kertoa, miten hänen elämäntapansa vaikuttavat verensokerin tasoon. Sovelluksessa äideille räätälöidään neuvontaa ilman lisäkustannuksia, kertoi projektin tutkimusjohtajana toimiva naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Saila Koivusalo CleverHealth Networkin webinaarissa torstaina.

Projektissa Fujitsu vastaa tiedon koostamisesta, mobiilisovelluksesta, terveydenhuollon ammattilaisen käyttöliittymästä sekä tiedon integraatiosta HUSin tietoaltaaseen. Sensori-integraatioista vastaa Elisa.

Fujitsun kehitysjohtaja Ville Väärälä kertoi webinaarissa, että projekti tuo myös potentiaalia liiketoiminnan skaalaamiselle. Tärkeää on oivaltaa, miten projektissa kertynyttä tietoa voidaan edelleen hyödyntää.

– Koostettu tieto, kuten verensokeri, aktiivisuus, paino ja ruokavalio ovat tärkeitä hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä elementtejä. Raskausajan diabetekseen liittyvästä projektista voidaan johtaa ratkaisuja myös muiden sairauksien hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn, Väärälä sanoo sähköpostissa Hoiva&Terveydelle.

– Jos mitattavia funktioita lisätään esimerkiksi PEF-mittauksella ja koti-EKG:llä, laajenevat myös soveltamisenmahdollisuudet terveydenhuollossa eksponentiaalisesti. Yhtenä esimerkkinä tästä on leikkaushoitokelpoisuuden arviointi, seuranta ja jatkohoitotarpeen arviointi sydän- ja keuhkosiirrepotilaille, hän jatkaa.

Sovelluksessa tiedot välittyvät reaaliaikaisesti hoitohenkilökunnalle, joka voi tarvittaessa antaa ohjausta ja tukea äideille. Sovellus nivoutuu siten osaksi hoitopolkua eikä jää irralliseksi, mikä on suurin hyöty muihin terveyssovelluksiin verrattuna.

– Palvelun avulla voimme tarjota entistä parempaa, nykyaikaista hoitoa. Lisäksi palvelun käyttöönotto tehostaa raskausdiabeetikoiden hoitoprosessia, sillä sairaalakäyntiä vaativien potilastapaamisten määrän odotetaan vähenevän, Koivusalo sanoo.

kuva: Shutterstock

 

Edellinen artikkeliKuntoutusyrittäjät hakee KKV:ltä arviota, onko vakuutusyhtiöiden sääntelyä tarpeen muuttaa kuntoutujien ohjaamisessa
Seuraava artikkeliHoivatilat ostaa seitsemän hoivakiinteistön portfolion – salkun kokonaisarvo nousee yli 600 miljoonaan