Disior kansainvälistyy lääkärien kautta kuva-analytiikan kilpailuilla markkinoilla

  Terveysalan analytiikkaa kehittävä Disior Oy on vasta puolitoistavuotisen olemassaolonsa aikana edennyt nopeasti äärimmäisen kilpailluilla markkinoilla. Pienen yrityksen vahvuus on Nokia-lähtöisten insinöörien ja lääkärien saumaton yhteistyö, sekä isoista kilpailijoista poikkeava toimintamalli.

  Syksyllä Disior saa ensimmäisen CE-hyväksytyn tuotteensa kliiniseen käyttöön Euroopassa. Se aloittaa myös tutkimusyhteistyön USA:ssa kahden sairaalan kanssa Bostonissa ja esiintyy kolmessa eri alojen lääkärikonferensseissa Yhdysvalloissa ja Saksassa.

  Tutkimusyhteistyötä lääkärien kanssa

  Yrityksen teknologiassa hyödynnetään matkapuhelimien kehityksessä 20 vuoden aikana eri puolilla maailmaa kehitettyä menetelmää, ja sen soveltaminen terveysalalle perustuu lääkärien esittämiin tarpeisiin. Tutkimusyhteistyö aloitettiin Husin lääkärien kanssa, ja se on edennyt myös muutamaan muuhun suomalaiseen sairaalaan.

  Anna-Maria Henell

  Disiorin toimitusjohtaja Anna-Maria Henell kertoo Hoivalle ja Terveydelle, että yrityksen tuote on TT- (tietokonetomografia) ja magneettikuvien analyysiohjelma. Itse teknologia on hyvin kypsää, sillä sitä on aikoinaan kehitetty matkapuhelimiin isolla rahalla eri puolilla maailmaa. Nyt se on vain tuotu toiselle toimialalle.

  Disior on kehittänyt algoritmiaan tutkimusyhteistyössä lääkärien kanssa heidän kertomiensa tarpeiden pohjalta ja lääkärien validoinnilla. Sitä on aluksi tarjottu palveluna sairaaloille, koska CE-merkki on vielä hakuprosessissa.

  – Olemme kysyneet lääkäreiltä, millaista tietoa he tarvitsevat omaan työhönsä, ja ohjelmaa on kehitetty heidän toiveidensa pohjalta. Kirurgin työ on pitkälti käsityötä, ja lääkäri tarvitsee leikkauksen tekemiseen mahdollisimman täsmällistä tietoa. Aikaisemmin sitä on analysoitu erityisesti kokeneiden lääkärien arvioiden perusteella. Lääkärit ovat katsoneet kuvia yhdessä radiologin kanssa, mutta tieto on aina ollut subjektiivista, koska se on perustunut eri henkilöiden tekemiin arvioihin. Lisäksi sen saaminen on ollut hidasta ja vaikeaa, Henell sanoo.

  Parannusta hoidon laatuun ja vaikuttavuuteen

  Disiorin analytiikan hyöty tulee siitä, että pohjalla oleva data on koneellisesti analysoitua, joten se on standardoitua, eivätkä subjektiiviset näkemykset vaikuta siihen. Näin hoidon tasoa ja vaikuttavuutta voidaan parantaa. Se on tärkeää erityisesti pienissä sairaalayksiköissä, joissa ei ole niin paljon kokeneita kollegoita kuin isoissa.

  Disiorin ensimmäinen CE-sertifioinnin saava tuote liittyy kasvojen alueen murtumien analytiikkaan. Sitä esitellään syys- ja lokakuussa Chicagossa ja Münchenissä pään ja kaulan alueen kirurgien konferensseissa. Lokakuussa ranteen ja nilkan analyysiohjelmaa esitellään Berliinissä trauma- ja ortopediamessuilla.

  – Tämä toimiala on hyvin monitahoinen, ja analytiikan mahdollisuuksia hyödynnetään vasta hyvin varovasti terveydenhuollon puolella, vaikka tekniikka voisi auttaa paljon. Toisaalta markkina on todella hidas, koska siellä on niin paljon sääntelyä, joten se vaatii hyvin pitkäjänteistä työtä. Mutta kun sen työn on tehnyt, voi myös luottaa että tuote on hyvä, ja työ palkitaan. Pikavoittoja ei voi saada, Henell sanoo.

  Hän on todennut, että yhteistyö lääkärien kanssa on juuri oikea tie lähteä markkinoille.

  – Olemme oppineet terveysalasta todella paljon lääkäreiltä, ei ole mitään järkeä kehittää tuotetta yksin omassa kuplassaan. Lääkärien kautta myös kansainvälistyminen käynnistyy luontevasti, sillä lääkäreillä on hyvin vahva kansainvälinen keskinäinen kollegio, jossa kaikki tuntevat toisensa, ja tieto kulkee nopeasti eteenpäin.

  Bostonissa on muutama sairaala, joiden kanssa tutkimusyhteistyö käynnistyy CE-tuotteella. Yhdysvalloissa CE-sertifiointi ei vielä mahdollista kliinistä työtä, vaan siellä tarvitaan FDA-lupa, jonka saaminen on mahdollista vasta 2019-2020. Siihen tarvitaan myös paljon rahaa.

  Matemaattinen malli kudoksesta

  – Meillä on paljon kilpailijoita, joista suurin osa on isoja laitevalmistajia, kuten Siemens, Philips, GE ja IBM, mutta meidän kilpailuetumme on erilainen teknologia, jolla olemme sivussa valtavirrasta. Meidän algoritmisettimme hakee suoraan kuvasta kudoksia ja arvoja. Se on oppiva algoritmi, mutta sitä ei opeteta perinteiseen tapaan suurella massalla erilaisia kuvia hahmotunnistuksen kautta. Siinä haittana on eri ihmisten anatomiassa ja kuvien laaduissa olevat erot, joiden takia oppimiseen tarvittava massa on valtavan suuri.

  – Meidän algoritmimme näkee kuvan suoraan kolmiulotteisena ilmiönä ja osaa löytää tietyn kudoksen. Näin anatomiaerot eivät haittaa, ja meidän on helpompi päästä nopeammin useammalle eri alueelle, Henell selvittää.

  Matkapuhelimen suunnitteluprosessissa teknologiaa kehitettiin aikoinaan matemaattisen mallin kautta, jossa kaikki puhelinprojektit analysoitiin ennen valmistuksen aloittamista ensin virtuaalisesti eri puolilla maailmaa ja sen jälkeen niiden rakenne optimoitiin. Disiorin teknologia tekee kudoksesta matemaattisen mallin.

  Health Capital Helsinki auttoi ulkomaille

  Disior on perustettu marraskuussa 2016, ja sillä on henkilökuntaa tällä hetkellä 12. Perustajista kaksi on lääkäreitä, jotka toimivat yrityksen lääketieteellisinä neuvonantajina, mutta jatkavat edelleen myös lääkärin työssä. Kahdella rahoituskierroksella yritys on kerännyt yhteensä miljoona euroa, josta suurin osa on rahastoilta ja yksityisiltä enkelisijoittajilta. Viime keväänä omistajiin liittyi pohjoismainen maki.vc, jolla on toimialaosaamista. Tuotekehitykseen on saatu lisäksi Tekes-rahaa.

  – Kansainvälistymisessä iso apu on ollut pääsy Health Capital Helsingin kautta Bostonin matkalle, jossa oli tilaisuus suoraan keskusteluun isojen sairaaloiden parhaiden lääkärien kanssa. Sairaaloissa on myös residenssejä, joihin on tullut eri maista lääkäreitä. Kun he lähtevät takaisin kotimaihinsa, se auttaa meitä pääsemään taas uusiin maihin, Anna-Maria Henell tuumaa.

  Kuvan lähde: Disior.