Erään sote-grafiikan anatomia

Viime viikon lopulla lyhytviestipalvelu Twitterissä lähti kiertämään kuva, joka on oheisen raportin sivulla 48. Kuva esittää sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjausta sekä valvontaa uudessa sote-rakenteessa, joka astuu voimaan näillä näkymin vuoden 2019 alussa. Raportin laatijatkin muistavat mainita, että kuva on ”melko vaikeaselkoinen”.

Twitterissä kuva levisi erityisesti Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railon twiitin myötä. Railo totesi, että kuva esittää tulevaa sote-mallia, ja näin kuvan ymmärsi moni muukin. On epäselvää twiittasiko Railo kuvan huumorimielessä vai tosissaan, mutta moni käyttäjä twiittasi kuvan eteenpäin rystyset valkoisena.

Muun muassa STM:n viestintäjohtaja Eeva Larjomaa kävi etenevää kuvaa vastaan omilla twiiteillään, ja muistutti, että kuva esittää valvonnan suhteita sotessa, ei sote-mallia. Tuulimylly on jatkanut pyörimistään tälläkin viikolla.

Grafiikka on vain yksi esimerkki siitä, miten soteen liittyviä asioita ymmärretään jatkuvasti väärin. Ymmärtämisongelmia on toimittajilla, professoreilla, sote-alan korkeimmilla johtajilla ja kansanedustajilla. Oppositiopolitiikka on toki oppositiopolitiikkaa.

Toinen hyvä esimerkki ilmestyi taas kerran Twitteriin tiistaina 7. maaliskuuta pidetyn Ylen kuntavaalitentin jälkeen. Tiistai-iltaisen tosi-tv:n ideana oli jälleen kärrätä puolueiden puheenjohtajat studioon ja katsoa kuka huutaa eniten sotesta. Ohjelman juontajat kysyivät puheenjohtajilta ketkä kannattavat valinnanvapautta. Oppositiopuheenjohtajien kysyessä tarkennuksia kysymykseen, joku ehti jo napata kuvakaappauksen ja tehdä siitä meemin. Kuvaa jakoivat muun muassa Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen, kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ja LPY:n Ismo Partanen.

Se, joka katsoi illan ohjelmaa, tajuaa kuvan olevan väärässä. Joka ei katsonut ohjelmaa, mennee lankaan tai ottaa asian sellaisenaan.

Sotesta ja valinnanvapaudesta keskustellaan koko ajan entistä enemmän myös sosiaalisessa mediassa. Myös sotea rakentavat virkamiehet ovat varsin aktiivisia Twitterissä, kuten H&T:n viime syksyisestä selvityksestä voi huomata.

Koska 140 merkin viesteissä ironiaa on vaikea erottaa faktasta, toivoisi, että viestejä mietittäisiin hetken pidempään. Vaikka sote-lainvalmistelua kutsutaankin ennen näkemättömän avoimeksi (riippuu puhujasta onko ironiaa vai ei) on hyvä, että lakia muutetaan virallisten lausuntojen, eikä somessa annettujen lausuntojen mukaan.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliTämän vuoksi verkostoituminen on sote-toimijalle tärkeämpää kuin koskaan
Seuraava artikkeliValinnanvapauden siirtymäajaksi Suomen NHS?