eResepti tulee – oletko valmis?

Sähköinen resepti muuttuu pakolliseksi vuoden 2017 alusta, korvaten paperiset reseptit kokonaan. Laki koskettaa käytännössä jokaista suomalaista lääkäriä ja hammaslääkäriä, sillä melkein kaikki heistä kirjoittavat silloin tällöin reseptejä sukulaisilleen tai ystävilleen ammattioikeutensa perusteella.

Tilanne on sukulaisreseptejä kirjoittavalle lääkärille haastava. Tarjolla olevat eResepti-ohjelmat ovat turhan hintavia ja järeitä järjestelmiä yksityiskäyttöön hankittaviksi. Puhelinreseptikään ei ole ratkaisu ongelmaan, sen tietävät kaikki apteekin puhelinjonoissa roikkuneet. Ruuhkia näemme varmasti etenkin vuoden 2017 alussa. Puhelinresepti täytyy myös määrätä tiettyyn apteekkiin, ja eReseptin vaivattomuuden makuun päässeet ihmiset ovat tottuneet hakemaan lääkkeensä mistä tahansa apteekista.

Sähköisiä reseptejä voidaan jatkossa kirjoittaa suoraan potilastietojärjestelmässä, itsenäisellä selainpohjaisella sovelluksella tai mobiilisti älypuhelimilla ja tablettitietokoneilla. Monelle toimijalle haasteeksi nousee selainpohjaisten eReseptipalveluiden osalta mobiilikäyttö, sillä lääkäreille tarkoitetun palvelun on oltava saavutettavissa ajasta ja paikasta riippumatta, tarjoten samat eResepti-ominaisuudet kuin järeämmät potilastietojärjestelmätkin. Mediconsultin Mediresepti on tällä hetkellä markkinoiden ainoa mobiilikäyttöä tukeva sovellus eReseptien kirjoittamiseen.

Lääkäreiden olisi myös tärkeää selvittää, sisältääkö valittu eReseptipalvelu kaikki halutut toiminnot. Kaikki selainpohjaiset eReseptipalvelut eivät esimerkiksi tarjoa käyttäjilleen mahdollisuutta tallentaa omia reseptipohjia, eikä kaikissa palveluissa ei ole mahdollista tehdä eReseptiä ilman henkilötunnusta. Jälkimmäisen puuttuminen haastaa erityisesti maahanmuuttajiin kohdistuvaa terveydenhuoltoa. Vuonna 2017 kaikki markkinoilla olevat eReseptipalvelut tulevat olemaan maksullisia itsenäisille ammatinharjoittajille tai lääkäriyrityksessä toimiville. Lisäksi Kela veloittaa reseptikohtaisen maksun voimassa olevan hinnastonsa mukaan.

Kirjoittaja on Mediconsult Oy:n tuotepäällikkö Sari Bister-Myyryläinen.

Mediresepti on Mediconsultin tarjoma eReseptipalvelu, jonka avulla sähköisiä lääkemääräyksiä voi laatia tietoturvallisesti internetin välityksellä. Käyttöön tarvitaan ainoastaan tietokone, älypuhelin tai tabletti, internet-yhteys, terveydenhuollon varmennekortti ja kortinlukija. Mediresepti on laajasti käytössä eri terveydenhuollon organisaatioilla, itsenäisillä ammatinharjoittajilla sekä lääkäreillä, jotka haluavat kirjoittaa eReseptejä ammattioikeutensa perusteella. Mediresepti tarjoaa asiakkailleen henkilökohtaista tukea palvelun käyttöönotossa. Medireseptin käytön voi aloittaa rekisteröitymällä verkkosivuilta: www.mediresepti.fi.

Edellinen artikkeliOman tuotannon kustannusten laskenta palvelusetelituotteistuksessa
Seuraava artikkeliLähteäkö mukaan kapitaatiokorvaukseen?