Hallitus näyttää ennaltaehkäisevän liikunnan mallia

Hallitusohjelmassa halutaan edistää kansanterveyttä ja kansalaisten vastuunottoa omasta elämästään. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula kirjoitti eilisessä Suomenmaan kolumnissaan, että päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille voidaan luoda aktiivinen toimintakulttuuri.

Hallitus näyttää tässä jo hyvää mallia: pääministeri Sipilä pyöräilee, valtiovarainministeri Stubb vetää triathloneja, Rehula itse suunnistaa, työ- ja oikeusministeri Lindström harrastaa voimannostoa. Kaikki hyviä lajeja tehdä yksin tai ryhmässä.

THL:n tilaston mukaan liikunta on aiempaa enemmän mukana myös kuntien strategioissa. Terveet elintavat pitää vain saada puheista tekemiseen.

Liikunta lähtee omasta itsestä. Propaganda ja tuputtaminen eivät siihen kannusta. Liikunta-aktiivisuuteen kannustaa parhaiten kotona annettu esimerkki, joten vastuuta ei voi sysätä kouluihin, vaikka koululiikuntaa lisätäänkin.

Miten työtekijät saadaan liikkumaan? Nosturiyritys Janneniskan kuntobonukset ovat saaneet paljon julkisuutta. Raha kannustaa ihmisiä, joten voisiko työporukasta valita yhden liikunta-agitaattorin pienellä palkanlisällä? Hän organisoisi yhteisiä työmatkapyöräilyjä ja vetäisi keppijumppaa pari kertaa viikossa.

Kaikkeen ei tarvita liikuntasetelin tuomaa veroetua, joka heikentää jo valmiiksi hajanaista veropohjaa.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliTekoäly toi palveluohjauksen takaisin kotihoidon keskiöön
Seuraava artikkeliToimeton vanhuus – kohtalomme?