Diakonissalaitos ja empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomala käynnistivät Itä-Helsingin Kurkimäessä yhteisen projektin. Empatiakampanja x Kurkimäki edistää yhteisöllisyyttä ja yhteisymmärrystä luovuuden ja taiteen avulla.
Huhtikuussa käynnistynyt Kurkimäen empatiakampanja on osa Lontoossa asuvan Enni-Kukka Tuomalan pitkäaikaista Campaign for Empathy -projektia, joka tutkii empatian yhteisöllistä roolia taiteen avulla. Projektin aiemmat vaiheet on toteutettu Lontoossa ja Cambridgessa Isossa-Britanniassa. Nyt Tuomala toi kampanjan ensimmäistä kertaa Suomeen.
Empatiakampanja toteutetaan yhteistyössä Kurkimäkeen vuodenvaihteessa avatun Rinnekodit Silta -asumisyksikön kanssa. Silta on tuetun asumisen yksikkö ja suunnattu helsinkiläisille asunnottomille henkilöille.
– Empatiakampanja on merkityksellinen kannanotto empatian elintärkeästä voimasta. Empatian rooli on kriittinen yhdenvertaisempien yhteisöjen ja yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamisessa. Sen radikaalia voimaa tarvitaan erityisesti tässä ajassa, jossa maailmanlaajuinen empatiavaje kasvaa ja arvot polarisoituvat. Empatiakampanjan tavoitteena on, että luovalla tekemisellä kurkimäkeläiset luovat yhdessä olosuhteet empaattiselle, inhimilliselle ja yhdenvertaiselle vuorovaikutukselle, kohtaamisille ja keskusteluille. Näin myös naapuruston asukkaiden uniikit kokemukset, näkökulmat ja tarpeet tulevat näkyviin, maailman ensimmäinen empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomala kertoo.
– Diakonissalaitoksen yhteisöfilosofia keskittyy ihmisiä inhimillisesti yhdistäviin asioihin ja jokaisen ihmisen vahvuuksiin, sanoo kansalaistoiminnan erityisasiantuntija Laura Hakoköngäs Diakonissalaitokselta.
– Kurkimäen empatiakampanjassa pyrimme tietoisesti rakentamaan sellaista yhteisöllisyyttä ja sellaisia toimintamalleja, jotka tekevät arjen rinnakkaiselosta viihtyisämpää, turvallisempaa ja sujuvampaa kaikille.
Asukkaat mukaan yhteisöön
Empatiakampanja kutsuu Sillan asukkaat, työntekijät, naapurit sekä alueella toimivat ihmiset vuoropuheluun ja osaksi osallistavaa luovaa prosessia. Kampanja ei perustu ennalta päätettyyn määritelmään empatiasta ja sen roolista, vaan kutsuu yhteisön jäsenet määrittelemään sen yhdessä. Se kartoittaa ja havainnoi empatian roolia Kurkimäen yhteisössä, ja pitää sisällään leikkimielisiä työpajoja, monenlaisia luovia aktiviteetteja, keskusteluja, taiteellisia kokeiluja ja ulostuloja.
Rinnekodit tuottaa Diakonissalaitoksen konsernin sote-palveluja ympäri maan. Silta avattiin vuoden vaihteessa ja sen tavoite on tarjota koti lähes 80 asunnottomalle helsinkiläiselle. Tällä hetkellä asukkaita on noin 50.
– Sillassa projekti on otettu vastaan innokkaasti. Tavoitteemme on kaikessa toiminnassa tukea asukkaidemme kiinnittymistä ympäröivään yhteisöön sekä lisätä vuorovaikutusta naapurustomme kanssa. Tämä projekti tukee tätä tavoitetta hienosti”, sanoo Sillan palveluyksikön johtaja Krista Hellström.
Vuoden kestävä empatiaprojekti liittyy myös osaksi Diakonissalaitoksen keväällä 2023 käynnistämää Arvontuottajat-hanketta, jonka aikana kokeillaan ja kehitetään kansalaislähtöisiä ja yhdenvertaisuuteen perustuvia toimintatapoja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi eri kumppaneiden kanssa.
Kuvan lähde: Diakonissalaitos