Hoivatilojen listautuminen kertoo muutoksesta

Suomen Hoivatilat Oy kertoi tammikuussa, että se aikoo listautua Helsingin pörssiin. Yleisö- ja merkintäannit aukeavat ensi maanantaina ja ensimmäinen kaupankäyntipäivä on näillä näkymin 31. maaliskuuta. Yhtiö yrittää kerätä annillaan 16 miljoonaa euroa käyttörahaa.

Tammikuussa yhtiön toimitusjohtaja Jussi Karjula puhisi intoa ja sanoi, että yhtiön osakkeesta voisi tulla oikea kansanosake. Kaikkihan tarvitsevat Hoivatilojen palveluja jossain elämänsä vaiheessa – yhtiö rakennuttaa, vuokraa ja omistaa päiväkoteja ja hoivakoteja.

Hoivatilojen mallille on tilausta. Kunnat ovat sekaisin sotea odottaessaan, ministeriö hiekoittaa kokonaisulkoistuksia ja väestö ikääntyy. Palvelujen järjestämiseen haetaan koko ajan uusia keinoja, joilla kustannuksia voidaan säästää ja karsia. Kun yksi taho huolehtii tiloista ja toinen tiloissa tuotettavista palveluista, kustannukset laskevat. Kolmas taho lyö seinät pystyyn – tässä Hoivatilat tekee tiivistä yhteistyötä Lapti Oy:n kanssa, jolla on myös kova draivi.

Yksityinen sote-tuottaja ei suoraan ole tae alemmista kustannuksista, mutta kehityssuunta on nyt valitettavasti tällä hetkellä sen kaltainen. Maan tila sataa yritysten laariin. Ehkä siksi yhtiöitä kannattaisi myös omistaa kansallisesti.

Pihlajalinnan kurssireaktiota päiviteltiin ministeriön sote-ulkoistusjarrutuksen jälkeen. Tuleeko Suomen Hoivatilojen osakkeesta yhtä herkkä? Ei tule, jos sijoittajat ymmärtävät, että sote-alan yhtiöt ovat pitkän linjan sijoituskohteita. Sote-yrityksistä tulee sijoituskohteina yhtä arkisia kuin Kesko ja Fortum, jotka myyvät päivittäin tarvittavia asioita.

Juuri ennen Attendon listautumista uumoilin, että listautumisia tulee lisää. Tuskin tämä Hoivatiloihin jää.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliValtion leveät hartiat riittävät kantamaan sote-rahoituksen
Seuraava artikkeliVirtuaalinen hoiva ja hyvinvointitieto mullistavat kotihoitoa ja kuntoutusta