HUS ja Amgen kehittävät sepelvaltimotaudin hoitoa – Amgen: ”Toimivia ratkaisuja räätälöidään osaksi hoitopolkua”

CleverHealth Network -ekosysteemissä on käynnistynyt sepelvaltimotautiin keskittyvä projekti, jossa kehitetään uudenlaisia menetelmiä  sepelvaltimotautipotilaiden uusintakohtausten ehkäisemiseksi.

Projektissa HUS ja Amgen kehittävät digihoitopolkuja tukemaan ison potilasryhmän hoitoa yksilöllisempään suuntaan. Molemmat osapuolet ovat mukana miljoonien eurojen yhteispanostuksella.

Potilaille räätälöidään intensiivinen hoito ja tuki uusintakohtausten välttämiseksi. Sydäntapahtuman jälkeen potilaat ohjautuvat tutkimukseen, jossa verrataan perinteisen hoidon ja digitaalisesti tuetun ja uudistetun hoitopolun vaikuttavuutta ja toimivuutta.

”Tavoitteeksi tiedolla hoitaminen”

Amgen on ollut mukana eri terapia-alueilla useissa hoitopolkuja kehittävissä hankkeissa ja tuo osaamistaan digihoitopolun kehittämiseen. Amgenin yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Seppälä sanoo, että tarkoitus on tuottaa vaikuttavuutta järjestelmään.

– Nyt on aika siirtyä kulttuuriin, jossa tietoa ja teknologiaa käytetään kaikessa potentiaalissaan. Tarkoitus on löytää ratkaisuja, miten sydän- ja verisuonitautipotilaat saadaan hoidettua paremmin. Ongelmana on hoitotavoitteisiin pääsy ja etenkin tavoitetasoissa pysyminen intervention jälkeen, mikä on tällä hetkellä pitkälle yksilön vastuulla, sanoo Seppälä Hoiva&Terveydelle.

Projektissa on tarkoitus potilaan riskiprofiiliin perustuen räätälöidä oikeanlainen hoito digitaalista hoitopolkua hyödyntäen. Projektissa hyödynnetään HUSin Terveyskylä-sovellusta.

– Ajatuksena on päästä riko ja korjaa -maailmasta kohti ennusta ja ehkäise -maailmaa. Meillä on olemassa kaikki tarvittava tieto ja teknologia muuttaa painopistettä. On alettu puhua tiedolla hoitamisesta, johon kuuluu, että löydetään parhaat hoitotavat ja ehkäistä sellaisia sairauksia, joissa se on mahdollista, Seppälä kuvaa.

Kun digihoitopolku on oikein rakennettu, se parantaa hoidon kokonaisratkaisua.

– Silloin potilaan hoitotavoitteeseen pääsyä ja sillä pysymistä voidaan parantaa käyttäen kaikkia niitä työkaluja, jotka ovat mahdollisia ruokavaliosta erilaisiin lääkehoitoihin, Seppälä sanoo.

Amgen valmistaa PCSK9-proteiinin estäjiä, joka vähentää LDL-kolesterolipitoisuutta.

– Kolesterolia voidaan hoitaa monin eri tavoin. Projektissa on olennaista, että jokaista työkalua, esimerkiksi kaikkia lääkehoitoja ja muita ratkaisuja, osataan hyödyntää oikeassa vaiheessa potilaan hoitopolkua, hän sanoo.

kuva: Shutterstock

 

 

 

Edellinen artikkeliCGI:n rokobotti nopeuttaa tietojen kirjaamista ja helpottaa massarokotuksissa
Seuraava artikkeliEMA aloittaa Curevacin koronarokotteen arvioinnin