Ihmisarvo on kokemusta siitä, että olet tärkeä, rakas ja arvokas

”Diakonissalaitoksen tehtävänä on rakentaa luottamusta, sillä se on perusta, jolle ihmisarvo vähitellen rakentuu. Luomme yhteisöjä, joissa ihmiset vähitellen alkavat luottaa toisiinsa ja omiin kykyihinsä. Ihmisarvo on kokemusta siitä, että olet tärkeä, rakas ja arvokas”, Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström kirjoittaa.

Viime keväänä uudistimme yhdessä Diakonissalaitoksen arvot, vision ja mission. Visiomme Jokaisella ihmisarvoinen elämä asettaa meille kunnianhimoisen tavoitteen, joka kutsuu meidät, kumppanit ja kanssalaiset mukaan yhteiseen työhön muuttamaan rohkeasti maailmaa ihmisarvoisemmaksi. Paikaksi, jossa jokainen on arvokas ja ansaitsee tulla kohdatuksi. Tämän kutsun ja tavoitteen olemme kiteyttäneet yhteiseen sloganiin Rohkeasti ihmisarvon puolesta.

Viime vuonna aloitimme myös nimen ja ilmeen uudistamisen vastaamaan paremmin tavoitteitamme. Uudistuksen seurauksena Helsingin Diakonissalaitoksen brändinimi lyheni. Olemme nyt, lyhyesti ja ytimekkäästi Diakonissalaitos.

Nimen uudistuksen taustalla on strategiamme kasvaa ja laajentaa toimintaamme. Sana Helsinki on aiheuttanut nimessämme haasteita ja meidät on koettu vain helsinkiläiseksi ja Helsinki-keskeiseksi palveluntarjoajaksi. Toimimme kuitenkin jo nyt kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea ja kansainvälisesti monissa eri maissa. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on olla entistä vaikuttavampi valtakunnallinen ja kansainvälinen toimija.

Nimimuutoksen lisäksi Diakonissalaitos on saanut uuden modernin yritysilmeen ja logon. Haluamme vahvistaa mielikuvaa meistä uudistuvana ja helposti lähestyttävänä organisaationa, joka kunnioittaa historiaansa. Diakonissalaitos on jo yli 150 vuotta tehnyt työtä kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi.

Rakennamme luottamusta

Tänä päivänä toimintamme ytimessä on ajatus siitä, että ihminen tarvitsee toisen ihmisen läsnäoloa, yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta toimia.  Ihmisarvo on kokemusta, että olet tärkeä, rakas ja arvokas.

Joskus kokemus omasta ihmisarvosta kuitenkin horjuu tai katoaa. Diakonissalaitoksen tehtävänä on rakentaa luottamusta, sillä se on perusta, jolle ihmisarvo vähitellen rakentuu. Luomme eri palveluissamme ja kansalaistoiminnassa yhteisöjä, joissa ihmiset vähitellen alkavat luottaa toisiinsa ja omiin kykyihinsä.

Luottamus on myös aina vastavuoroista. Kun luotamme ihmisiin, he haluavat luottaa takaisin. Luottamus syntyy ensin sanoina vuorovaikutuksessa, sen jälkeen konkreettisina arkielämän pieninä ja suurempina tekoina. Vähitellen pitkäänkin syrjässä ollut ihminen löytää omat kykynsä ja oman paikkansa hänelle tärkeässä yhteisössä.

Ihmisarvon palauttamiseen perustuu myös vaikuttavuutemme. Se näkyy esimerkiksi siinä, kuinka kotiin jumiutunut nuori löytää unelmansa, kadulla koko ikänsä kerjännyt romani solmii ensimmäisen työsopimuksensa, päihdekoukussa elänyt äiti tapaa vuosien jälkeen lapsensa, kymmeniä vuosia asunnottomana elänyt kouluttautuu vertaistoimijaksi tai vuosia työttömänä ollut löytää kutsumuksena vapaaehtoistoiminnasta.

Työtä ihmisarvon puolesta ei tehdä yksin

Torstaina 22.8. järjestämme jo kolmatta kertaa Diakonissalaitoksen Korttelijuhlan. Yhteisöllinen tapahtuma kerää jälleen yhteen kaupunkilaisia, yhteistyökumppaneita, asiakkaita, Diakonissalaitoksen ystäviä, vapaaehtoisia ja henkilökuntaa viettämään yhteistä iltapäivää. Juhlaan jokainen on tervetullut, sillä työtä ihmisarvon puolesta ei tehdä yksin. Suuret saavutukset toteutuvat yhdessä.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Olli Holmström on Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja. 

Edellinen artikkeli3 vinkkiä terveydenhuollon kehittäjille – onnistuneessa muutoshankkeessa huomioidaan potilas ja työntekijä
Seuraava artikkeliLehtileikkeet