Johtaminen on aihe, josta sote-uudistuksessa on puhuttu vielä hyvin vähän. Uudistuksen myötä alan toiminta myllertyy niin, että sote-organisaatioíden johtamiseen tarvitaan kovia ammattijohtajia. Hallituksen sote- ja valinnanvapauslinjauksia pannaan täytäntöön näillä näkymin vaiheittain vuosien 2019–2023 välillä. Näihin vuosiin mahtuu paljon onnistuneita ja epäonnistuneita päätöksiä, joiden mukaan kurssia pitää olla valmis muuttamaan nopeasti.
Professori ja sote-vaikuttaja Paul Lillrank on käyttänyt innovatiivisista johtajista nimitystä ”Innostuneet inkkarit”. Lillrankin mukaan sote-alalla tehtävät innovaatiot nojaavat paljolti siihen, että jossain päin Suomea – julkisella tai yksityisellä puolella – on yksi innostunut inkkari, joka ottaa asiakseen kehittää rakenteita. Eksoten Pentti Itkonen on yksi julkisen puolen kovimmista visionääreistä. Yksityisellä puolella visiointi lienee ollut lennokkaampaa – on Wirénin kokonaisulkoitusmalli, Pohjoismaiden ainut yksityinen syöpäsairaala ja Cityterveyden hintapommi.
Uudelle teknologialle ja reaaliaikaiselle tiedonkululle pedataan sotessa suurta asemaa. Kustannukset saadaan kuriin, kun tieto kulkee. Tiedolla ei tee mitään, jos johtajat eivät ota sitä johtamisen välineeksi. Tulevaisuudessa jos esimerkiksi maakunnan palvelulaitoksen budjetti ylittyy, hanasta ei tule lisää. Koneen pitää jaksaa vääntää vähän laihemmallakin seoksella.
Nyt näitä Lillrankin inkkareita on tässä maassa liian vähän. Mistä sellainen saadaan joka maakuntaan? Piikkipaikkajohtajan laajakatseisuus ei tietenkään riitä, väliportaaseen ja käytännön hoitotyön johtoon tarvitaan jämäkkyyttä. Rakenteiden uudistaminen ei auta mitään, jos sairaaloissa tehdään asiat edelleen niin kuin tähänkin asti. Hyvä johtaminen ei tarkoita sitä, että hoitajat menevät kieli vyön alla, vaan sitä, että asioita tehdään tehokkaammin ja järkevämmin.
Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen sanoi Talouselämän haastattelussa veroviikon päätteeksi, että sote-uudistus nostanee myös julkisen puolen johtajien palkkoja. Mikä on oikea palkkausmalli maakunnan sotea johtavalle innostuneelle inkkarille?
Juha Kartano