Janne-Olli Järvenpää: Mehiläisellä kovat kasvutavoitteet terapiassa – palvelujen löydettävyyttä kehitetään 

Mehiläinen teki 3.5. yrityskaupan Hippo Terapiaklinikasta, joka on erikoistunut lasten ja nuorten puhe-, toiminta- ja psykoterapiaan sekä psykologipalveluihin. Klinikoita on Jyväskylässä, Turussa, Tampereella, Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa, Keravalla, Joensuussa, Riihimäellä ja Ylivieskassa, ja sen palveluksessa olevat noin 220 ammattilaista siirtyvät Mehiläiselle vanhoina työntekijöinä tai ammatinharjoittajina entisillä sopimuksillaan.

Yritysosto on lyhyen ajan sisällä Mehiläisen kolmas laajennus terapia-toimialalle. Joulukuussa 2020 ostettiin kaksi yhtiötä: Psyykkisen hyvinvoinnin keskus Komppi ja Pyskologipalvelu Poiju.

– Näemme luontevana laajentua terapia-alalla, vaikka meillä ei ole aikaisemmin ollut palveluja näin merkittävässä mittakaavassa. Tämä on meille ensimmäinen kerta kun menemme uudelle markkina-alueelle. Kuntoutusala on laajassa kuvassa todella iso, noin 2 miljardin euron markkina, kun otetaan huomioon  koko julkisrahoitteinen ja Kelan rahoittama markkina. Jos siitä poimitaan Hipon alueet eli puhe-, toiminta- ja neuropsykoterapia ja psykologipalvelut, sen osuus on jo yli 200 miljoonaa, josta noin puolet on kuntien ja sairaanhoitopiirien rahoittamaa, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kommentoi Hoiva&Terveydelle.

Mehiläisellä on ennen terapia-yritysostoja ollut vain pienimuotoista terapia-tarjontaa, lähinnä fysio- ja työfysioterapiassa.

– Jos katsotaan sosiaali- ja terveysalan kenttää, asiakaskunta on pitkälti sama kuin terapiapuolella, ja voimme hyödyntää samaa brändiä, samoja tietojärjestelmiä, digitaalisia palveluja, ja osittain erityistoimitiloja, Järvenpää sanoo.

Hän vertaa laajenemista terapia-alalle edelliseen kertaan, kun Mehiläinen laajensi julkisiin terveyspalveluihin ja yksityiseen suunterveydenhuoltoon ostamalla Mediverkon.

Yrittäjähenkinen johtotiimi jatkaa

Kolme ostettua terapiayhtiötä ovat erilaisia profiileiltaan, ja Järvenpää näkee niiden täydentävän toisiaan.

– Kaikilla kolmella on oma erityisosaaminen ja oma asiakassegementtinsä. Olemme lähteneet siitä, että haemme yrityksiä, joissa on vahva yrittäjävetoinen johtotiimi, ja oma vahva identiteetti. Ostetut yhtiöt jatkavat omina liiketoimintayksikköinään ja ainakin aluksi entisillä nimillään. Olemme oppineet, että luova, yrittäjähenkinen johto on paras yhdistelmä Mehiläisen kanssa. Me tuomme lisäarvona ammattimaista tukea esimerkiksi laatuseurannan, digitaalisten palvelujen ja tietoturvan kehittämiseen sekä rahoituskykyä, Järvenpää sanoo.

100 miljoonan terapia-liikevaihto – lähes tuhat terapeuttia

Mehiläisen terapia-alan liikevaihto kaksinkertaistui jo ennen Hippo-kauppaa, ja se lähenee jo 100 miljoonaa euroa vuoden loppuun mennessä ilman uusia yritysostoja.

– Panostamme terapiaan, ja haluamme kasvattaa omaa osuuttamme siitä, vaikka omien laskelmiemme perusteella olemme jo markkinajohtaja. Meillä on lähes tuhat eri alojen terapeuttia, kun otetaan huomioon myös fysio- ja työfysioterapeutit, psykologit ja neuropsykologit, ja palveluverkostomme kattaa lähes koko maan. Uskoisin, että tämän vuoden aikanakin voi tulla uusia yrityskauppoja, sillä alalla on muutamia hyvin mielenkiintoisia yrityksiä. Ala on hyvin pirstaloitunut, ja siellä toimii poikkeuksellisen paljon hyvin pieniä yrityksiä. Paljon riippuu myyjäpuolen kiinnostuksesta kauppoihin, Järvenpää sanoo.

Pulaa psyko- ja puheterapeuteista

Isoin pullonkaula alalla on pula psyko- ja puheterapeuteista. Siksi Mehiläisellä pohditaan, miten luoda terapia-ammattilaisille alan halutuin työpaikka.

– Yksi vahvuutemme on kehittää tietojärjestelmiä ja uusia digitaalisia palveluja, joiden tarve on nähty erityisesti korona-aikana. Vastaamon tapaus osoitti myös kuinka tärkeää tietoturvan kehittäminen on, vaikka 100 prosentin tietoturvaan ei päästäkään. Pienillä yrityksillä ei ole riittävästi IT-henkilöitä kehittämään tietoturvaa. Pyrimme myös tuomaan ratkaisun, joilla sopivan terapeutin etsiminen helpottuu. Psykoterapian tarve on iso, mutta asiakkaille oikean terapeutin löytäminen laajasta palvelutarjonnasta on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Työelämän asiakkaille pyrimme tuomaan lyhytterapioita, Järvenpää kertoo.

Laadun kehittämistä

Hän näkee, että asiakkaille (joita myös kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat) on myös iso merkitys laadullisella aspektilla. Mehiläisellä on isona toimijana mahdollisuus kouluttaa ammattilaisia jatkuvasti, ja järjestää yhteisöllistä toimintaa, joihin pienissä terapiayrityksissä ei ole mahdollisuutta. Pienissä yrityksissä ei myöskään ole helppo kehittää laadunhallinnan ja vaikuttavuuden mittareita, joissa omaa toimintaansa pystyy kehittämään vertaamalla muiden ammattilaisten tapaan toimia.

– Meille kertyy riittävästi dataa, jotta voimme kehittää ammattilaisille laatumittareita samalla lailla kuin terveyspalveluissa esimerkiksi lääkärien osalta on tehty. He näkevät omaa dataansa verrattuna muihin, ja vaikka he ovat itsenäisiä huippuammattilaisia, he voivat saada tietoa omien kliinisten työtapojensa vaikuttavuudesta laajemmalla ulottuvuudella, Järvenpää perustelee.

Hippo Terapiaklinikka liittyi osaksi Mehiläistä 3.5.2021 toteutuneella osakekaupalla. Simolaisten Kelhälän siskosten Auli Kälvin ja Heli Vuorion perustama perheyritys Hippo Terapiaklinikka tarjoaa puhe- ja toimintaterapia-, psykologi- ja psykoterapiapalveluita noin 220 ammattilaisen voimin Jyväskylässä, Turussa, Tampereella, Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa, Keravalla, Joensuussa, Riihimäellä ja Ylivieskassa. Yrityksen liikevaihto nousee kuluvana vuonna noin 10 miljoonaan euroon. Hipon toiminnan perustana ovat panostukset laatuun ja moniammatillisen terapiatyön kehittämiseen.

Kuva: Shutterstock

Edellinen artikkeliHelsinki Hospital osaksi Terveystaloa – erityisesti selkäkirurgia ja kivunhoito vahvistuvat
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Suojavarusteiden korvaus yksityisille vaihtelee, Yksityiset antavat työterveysasiakkaille koronarokotuksia