Jo riittää sote-populismi

Olin mukana asiantuntijapaneelissa, joka sai jälleen kerran kommentoitavakseen väitteen, jonka mukaan valinnanvapaus sote-palveluissa hyödyttää lähinnä varakkaita, kun taas heikoimmassa asemassa olevat eivät kykene itse valitsemaan palveluitaan vaan ovat vaarassa jäädä heitteille.

Mikä pitää hengissä tätä sote-populismia?

Elämme maassa, missä on maailman koulutetuin väestö. Koululaisemmekin ovat tutkitusti maailman osaavimmasta päästä. Silti haluamme jatkuvasti jankata, että vain se, jolla on paljon rahaa kykenee päättämään.

Onko tämän taustalla todellakin se ajatus, että viranomaisten on parempi päättää pienituloisten puolesta?  Ja uskotaanko lompakon paksuuden korreloivan suoraan valitsemisenhalun kanssa?

Sote-populisimissa yhtenä heikoimpien ryhmänä halutaan nähdä vammaiset. Heidän tilanteensa nykyisessä kilpailutusmallissa on se, etteivät he käytännössä pääse lainkaan valitsemaan tai vaikuttamaan palveluihinsa – siis niihin joita monet heistä tarvitsevat ihan joka päivä.

Me intoilemme kehitysvammaisten bändistä Euroviisuissa tai heidän pääsystään televisiokeskusteluihin, mutta emme halua antaa heille vapautta päättää oman arkensa järjestämisestä, vaikka tiedämme hyvin miten se onnistuisi: raha seuraamaan asiakasta.

Sote-uudistuksessa on ratkaistavana tämä ja monta muuta vastaavaa asiaa. Yhä jaksan toivoa, että julkisessa keskustelussa päästäisiin vihdoin pureutumaan siihen, miten valinnanvapautta voidaan lisätä. Miten määritellään palvelulupaus ja mistä löytyy ensisijainen sote-keskus, jos ei halua valita. Ja kuinka turvataan se, että esimerkiksi dementoitunut vanhus saa apua palveluviidakossa.

Merja Aura

Edellinen artikkeliKaikkien aikojen sote-kuukausi
Seuraava artikkeliPumpulipalloja päivätoiminnassa