Juva otti hyvinvointitiedon kotihoidon tueksi

7 000 asukkaan Juvalla Etelä-Savossa on käynnissä pilottihanke uuden teknologian käytössä hoitotyön laadun kehittämisessä. Kuten muuallakin terveydenhuollon piirissä, kotiuttaminen on osoittautunut haasteelliseksi vaiheeksi.

Intervallijaksolla terveyskeskuksessa kotihoidon asiakas piristyy, mutta näyttää usein passivoituvan kotona kuntoutuksesta palattuaan. Kotona päivät kuluvat yksin sohvalla torkkuen ja siksi öistä tulee levottomia ja kierre on valmis. Tähän Juvan kotihoidossa etsittiin muutosta.

Teknologia avuksi

Varsinkin muistisairaiden asiakkaiden omaisilla, lääkärillä ja hoitajalla ja itse asiakkaalla voi olla hyvinkin vaihtelevat käsitykset siitä, miten päivät sujuvat. Vivagon ratkaisulla tuotetaan reaaliaikaista tietoa aktiivisuusrytmistä. Sen avulla pystytään esimerkiksi päättelemään, johtuuko mahdollinen sekavuus unirytmistä vai somaattisesta sairaudesta, joka vaatii hoitoa.
Juvalla on poikkeavan vireystilan perusteella pystytty havaitsemaan virtsatietulehduksia, ja esimerkiksi alilämmöstä tulee ilmoitus suoraan hoitajien päätteelle.

Lääkärit saavat asiakkaiden hyvinvointitiedot omille päätteilleen, ja yöhoitajan käynnit voidaan kohdistaa vain niitä tarvitseville. Vivago-seurannan tuomasta turvallisuuden tunteesta hyötyvät sekä vastuullinen hoitohenkilökunta että kotiutetun asiakkaan omaiset.

Vivagon etuna on tiedon välittämisen automaattisuus, jolloin asiakkaan itse ei tarvitse osata käyttää hälytystoimintoa. Poikkeukset hälyttävät automaattisesti, ja raja-arvot ovat yksilöllisesti säädettävissä esimerkiksi sen suhteen, kuinka kauan voi olla poissa tukiaseman piiristä esimerkiksi piha-alueella. Myös omaiset voivat tarkastella läheisensä hyvinvointitiedon käyriä suoraan omasta kännykästään tai tabletista.

Miten aloittaa?

Lähitulevaisuuden tarpeita varten Juvan uutta vuodeosastoa lähdetään rakentamaan sellaiseksi, että se tukisi kuntoutusjaksojen onnistumista ja hyödyntäisi uusinta hyvinvointiteknologiaa. Tavoitteena on parantaa pitkäjänteisesti hoidon laatua ja seurantaa.

Juvalaiset rohkaisevat teknologiakokeiluihin. Hankintamenettelyt julkisella sektorilla eivät muodostu nekään esteeksi. Hankintakilpailun ehtoihin voi aivan hyvin sisällyttää vaatimuksia edellä mainituista toiminnallisuuksista.

Siirtymän teknologian hyödyntäjäksi voi myös aloittaa pienemmällä pilottiprojektilla. Juvalla lähdettiin alun perin liikkeelle viiden Vivago-laitteen hankinnalla. Kokemukset ja palaute omilta asiakkailta ja hoitoketjun ammattilaisilta auttavat seuraavien askelten suunnittelussa. Kysykää rohkeasti vinkkejä meiltä ja kollegoiltanne!

Lue lisää Vivago-ratkaisuista hoivatyön tukena.

Lue lisää Vivago-palvelutaloratkaisuista.

Kirjoittaja on terveys- ja turva-alan teknologiaratkaisuja tarjoavan Vivago Oy:n toimitusjohtaja Maria Lavonen.

Edellinen artikkeliSote-uudistus vaatii ennakkoluulottoman työreformin
Seuraava artikkeliPäättäjien massatartunnat johtavat sokeisiin pisteisiin