Kaikkien aikojen sote-kuukausi

Ministeri Juha Rehula lupasi useassa tilaisuudessa loppukesästä, että lokakuun aikana pitäisi sote-asioissa tapahtua, ja jopas alkoikin samantien. Projektipäällikkö Tuomas Pöysti innostui suitsimaan kokonaisulkoistuksia, jotta uudistuksesta ei tulisi enää yhtään hankalampaa. Asiaa väläytettiin jo Pöystin raportissa kesällä.

STM:n ja VM:n asettamat virkamiesohjausryhmä ja projektiryhmä aloittivat työnsä myös kuun alussa. Ryhmien tehtävänä on toteuttaa sote-uudistuksen rahoitusratkaisu ja aluehallintouudistus.

Ministeri Rehula kiertää pitkin maata ja kyselee maakuntien ja kuntien toiveita sote-uudistuksen vastuunjaosta. Kunnat ovat huolissaan asemastaan. Ensin heiltä viedään sote-palvelut ja jatkossa näillä näkymin myös toisen asteen koulutus ja osa kaavoituksesta.

Viime viikkoina myös maakuntaliitot ovat aktivoituneet puolustamaan kuntia, koska kaikki kunnat eivät itse enää jaksa huutaa.

Lokakuun aikana saadaan selvyys myös itsehallintoalueiden lukumäärästä. Aivan sama, mikä määrä tulee olemaan, sanomista tulee joka tapauksessa.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliTeollinen internet lisää tietoa terveydentilasta – ja valinnan tuskaa
Seuraava artikkeliJo riittää sote-populismi