Kannustaako Suomi hakeutumaan hoitoon Viroon?

Suomessa on syntymässä taloudellinen kannuste lähteä esimerkiksi Viroon kiireettömään sairaanhoitoon. EU-komission linjaus potilasliikkuvuusdirektiivistä on johtamassa siihen, että tulevaisuudessa kun potilas lähtee Tallinnaan yksityiselle lääkärivastaanotolle, hän saa siitä suuremman korvauksen kuin Suomessa haetusta yksityisestä lääkärikäynnistä. Samalla yrityksellä voi olla toimipiste Helsingissä ja Tallinnassa, mutta hinta on eri.

Julkisen puolen asiakasmaksu lääkärikäynniltä on korkeintaan 16,10 euroa kerta. Kun yksityisen lääkäripalkkioiden sava-korvausta ollaan puolittamassa, esimerkiksi 100 euron lääkärikäynnissä korvaustaso on jatkossa noin 10 euroa.

Näin ulkomailta haetusta yksityisestä hoidosta saisi paremman korvauksen kuin Suomessa haetusta. Toki kaikki suomalaiset eivät ryntää Tallinnaan lääkäriin, mutta isommat operaatiot on helppo sopia esimerkiksi pitkän viikonlopun yhteyteen.

STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sanoi maanantain Helsingin Sanomissa, että ainoa kestävä ratkaisu on purkaa nykyinen monikanavarahoitusjärjestelmä.

Väistämättäkin potilaan valinnanvapaus tulee lisääntymään.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliLean-luovuutta myös johdolle
Seuraava artikkeliTeollinen internet lisää tietoa terveydentilasta – ja valinnan tuskaa