Kiire ja huono valmistelu torppasivat soten

Perustuslakivaliokunta naulasi tänään viimeisen niitin hallituksen sote-lakiesityksen arkkuun: lakiehdotukset voitaisiin hyväksyä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä vain, jos niihin tehtäisiin merkittäviä muutoksia.

Erityisesti perustuslakivaliokunta arvostelee lain valmistelua ja perusteluiden puutteita. Kun lakiesitykseen tehdään näin merkittäviä muutoksia, asiaa ei voida valmistella valiokunnissa, vaan siitä tulisi antaa kokonaan uusi tai täydentävä hallituksen esitys.

Valiokunta korostaa, että hallintomallia ja rahoitusjärjestelmää valmisteltaessa on oltava käytettävissä kattava taloudellisten ja muiden vaikutusten arviointi. Lisäksi kunnille on varattava mahdollisuus tulla kuulluksi myös siinä vaiheessa, jolloin rahoitusjärjestelmän vaikutukset on selvitetty ja niiden perusteet on tiedossa.

Perustuslakivaliokunnan lausunto on kylmä suihku eduskuntapuolueiden puheenjohtajille, jotka vaativat sosiaali- ja terveysvaliokunnalta mahdottomia: perustuslain mukainen, integraatiota edistävä ja kestävyysvajetta paikkaava esitys piti harsia kokoon alle viikossa.

Pääministeri Stubb kiirehti jo kommentoimaan, että sote-valmistelu ei ole mennyt hukkaan. Toivottavasti ei, sillä uudistuksen tarve ei ole kadonnut minnekään. Nyt pitää vain unohtaa politikointi ja valmistella hyvä, perusteltu lakiesitys ilman kohtuuttomia aikataulupaineita.

Virpi Ekholm

Edellinen artikkeliSote tarvitsee joukkoistamista
Seuraava artikkeliKunnat, ottakaa aloite käsiinne!