Kolme vuotta aikaa (tai enemmän) panna rivit kuntoon

Vuosi on alkanut useilla uutisilla yrityskaupoista. Yritykset rakentava kuumeisesti kansallista verkostoaan ennen kuin uusi sote ja asiakkaiden valinnanvapaus alkavat vuoden 2019 alussa. Myös julkiset toimijat hakevat kukin paikkaansa omalla tavallaan ja tehostavat palvelutarjontaansa.

Uusien itsehallintoalueiden pitäisi olla kolmen vuoden päästä toiminnassa. Silti vielä ei ole selvää, mitkä 15 aluetta hoitavat sotea ja mitkä kolme ”vain” itsehallintoalueiden muita tehtäviä. Aluemalli on tällä hetkellä lausunnolla ja lausuntoaikaa on helmikuun yhdeksänteen päivään saakka. Tämän jälkeen lausunnot käydään läpi ja lakiesitys sekä rahoitusmallien vaihtoehdot olisi tarkoitus saada lausunnolle vielä kevään aikana. Valinnanvapauden eri mallien loppuraporttia odotellaan toukokuussa.

MTV:n loppiaisen nurkilla tekemän kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa kunnanjohtajista ei usko, että sote-uudistus valmistuu sille asetetussa aikaraamissa eli vuoteen 2019 mennessä. Tämä ei vala kovaa uskoa uudistuksen läpivientiin. Pahimmassa tapauksessa käy niin, että osa kunnista vain jatkaa sote-päätöksen odottamista ja mitään ei tapahdukaan.

Samaan aikaan Kunnallisalan kehittämissäätiön tekemän tutkimuksen mukaan noin puolet kansalaisista on aivan haavi auki, kun tulee puhetta itsehallintouudistuksesta eli he eivät tiedä aiheesta juuri mitään. Kaiken lainsäädäntötyön keskellä STM:n pitäisi ilmeisesti vielä tehostaa viestintäänsäkin.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliPotilas keskiöön, ei hallinto
Seuraava artikkeliPori uudisti kuntoutus- ja kotiutusrutiinit Vivagon avulla