Koti vai palvelutalo – langattomuus mahdollistaa palvelut ja turvan

Vanhuksen toimintakyky heikkenee – pitääkö muuttaa palvelujen äärelle? Omaishoitajan liikkuminen heikkenee – onko muistisairaan pysyttävä kotona? Sairaanhoitajan pitäisi seurata haavan paranemista päivittäin – onko fyysiselle tarkastuskäynnille vaihtoehtoa?

Langattomia hyvinvointisovelluksia ja turvaratkaisuja kehitetään Suomessa runsaasti, koska matkapuhelinverkkojen nopea datasiirto luo vakaan ja kattavan perustan uusille palveluille. Sote-uudistuksen tullessa vanhat toimintamallit ja rakenteet joudutaan arvioimaan uudelleen, ja nyt on mahdollista ottaa käyttöön uusia ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä käyttäjää että maksajaa. Hyödyt ovat nähtävissä niin taloudellisesti kuin käyttäjänkin elämänlaadun kannalta.

Moderni matkapuhelinverkko mahdollistaa nykyään hyvälaatuisen, salatun ja kontrolloidun kuvayhteyden. Hyvän kännykän hinnalla saa tarvittavat laitteet asennettuna ja testattuna käyttäjän asuntoon asti, jolloin vältetään osa terveyskeskuskäynneistä ja käynnin riskeistä (infektiot, liikkuminen).

Kun muistihäiriöisellä on paikantava turvaranneke, hän voi liikkua kodin ulkopuolella turvallisesti myös yksin, mikä tutkimusten mukaan parantaa myös omaishoitajan elämänlaatua merkittävästi. Antureita ja laitteita, joita ennen voitiin käyttää vain sairaalaympäristössä on yhä enemmän kotikäytössä. Lääkäri saa nopeasti ja luotettavasti antureiden ja hoitajien kirjaustiedot verkon kautta tietokoneelle tai älypuhelimeen.

Sosiaali-ja terveysministeriö on juuri julkistanut uudet kärkihankkeet, joita rahoitetaan yhteensä 14,2 miljoonalla eurolla. Useimpien hankkeiden yhdistävä tekijä on koti ja sinne langattomasti tuotavat palvelut sekä uudet toimintamallit.

Kirjoittaja Tommi Lundén on Everon Oy Ab:n tuotejohtaja

Edellinen artikkeliNopeimmat kunnat tarttuvat jo nyt hyvinvoinnin edistämiseen
Seuraava artikkeliKuka voittaa aikalisässä?