Kuinka leikkaussali-infektioriskiä voidaan pienentää?

Tietoisuus sairaalainfektioista ja niiden vaarallisuudesta lisääntyy koko ajan. Yhdysvalloissa nosokomiaali-infektioiden arvioidaan koskettavan vuosittain jopa 1,7 miljoonaa potilasta ja aiheuttavan 99 000 kuolemaa.

Leikkaussalin pitäisi olla koko sairaalan puhtain huone. Potilaan pitäisi tulla sieltä ulos terveempänä kuin sisään mennessään.

Infektioriskiä voidaan pienentää useille eri tavoilla, kuten käsihygienialla ja käyttämällä oikeanlaisia käsineitä, maskeja ja vaatteita. Tämä on kuitenkin vain pieni osa kokonaisratkaisua.

Ilmassa olevat partikkelit lisäävät infektioriskiä

Sairaalahenkilökunta on erittäin hyvin koulutettu käsittelemään steriilejä välineitä. Kokonaisuutta ajatellen vähemmälle huomiolle ovat kuitenkin jääneet ilman kautta kulkeutuvat mikrobit, jotka voivat aiheuttaa leikkausperäisiä infektioita. Tämä tilanne on omasta mielestäni monimutkaisempi ja vaikeammin hallittavissa.

Ilmanvaihtojärjestelmä muodostaa leikkaussaliin ylipaineen, mikä pitää huolen siitä, että partikkelit eivät kulkeudu sisälle leikkaussaliin. Tämä järjestelmä kuitenkin häiriytyy joka kerta, kun leikkaussalin ovi aukaistaan. Tämän takia olemme kehittäneet näyttöratkaisun OpenOR-saliohjausjärjestelmäämme, jolla varoitetaan salin ulkopuolista henkilökuntaa kriittisestä potilaasta ja tarpeesta steriiliin ilmaan leikkaussalissa. Näin ollen vältetään turhia ovenaukaisuja ja tarpeetonta infektioriskin kasvua.

Suurin ilmassa kulkeutuvien mikrobien lähde on hoitohenkilökunta. Ilmanvaihtojärjestelmä on suunniteltu toimimaan sen mukaan, kuinka monta henkilöä salissa on. Toisin sanoen, jos ilmanvaihtojärjestelmä on ohjelmoitu neljälle henkilölle, ja salissa työskenteleekin kuusi henkilöä, ilmanvaihto ei toimi tehokkaasti. OpenOR-ratkaisullamme ilmanvaihtoa voi säätää äärimmäisen helposti henkilölukumäärän mukaan.

Valaisimet ja ilmavirta

Hyvin suljetussa ja ilmastoidussa leikkaussalissa vaanii myös infektioriskejä. Perinteiset leikkausvalaisimet aiheuttavat ilmavirtaan turbulenssia, mikä vetää partikkeleja juuri sinne, missä niitä ei missään nimessä saisi olla: leikkausalueelle.

Ajatelkaa, kuinka ison rekka-auton takaosa on aina likainen. Ilmavirta aiheuttaa alipaineen auton takaosaan, joka vetää likaa puoleensa. Toisaalta virtaviivaisen urheiluauton takaosa on huomattavasti puhtaampi, koska ohivirtaava ilma pitää sen puhtaana, eikä auton takaosaan muodostu vastaavaa alipainetta kuin rekka-autossa. Tämä sama perusidea on Q-Flow -leikkausvalaisimen taustalla. Riski partikkelien siirtymiseen ilman mukana likaiselta alueelta leikkausalueelle on pienempi.

Merivaara suunnitteli Q-Flow’n nimenomaan vähentämään ilmavirran turbulenssiastetta. Sen donitsimainen muoto sisältää avoimen tilan valokehien välissä, joka antaa ilmavirran kulkea niin kuin sen kuuluukin – poispäin leikkausalueelta. Q-Flow on suunniteltu minimalistisesti välttäen kaikkia turhia osia ja rakoja, joihin partikkelit voivat kerääntyä.

Q-Flow ja OpenOR kuuluvat Merivaaran Fluent -konseptiin, joka keskittyy leikkaussalien käyttömukavuuteen. Kun leikkaussalihenkilökunnalla on oikeat välineet, he voivat keskittyä omaan työhönsä ja samalla pienentää myös infektioriskiä.

Jos olet kiinnostunut tietämään lisää siitä, kuinka infektioriskiä voidaan pienentää juuri sinun leikkaussalissasi, autamme mielellämme.

Kirjoittaja Jyrki Nieminen on Merivaaran tuotekehitysjohtaja.

Lisätietoa antavat:

Jyrki Nieminen, tuotekehitysjohtaja, Merivaara Oy
puh. +358 40 849 9755
Sähköposti: [email protected]

Josefin Hoviniemi, johtaja, markkinointi ja kotimaan myynti, Merivaara Oy
puh. +358 40 680 3993
Sähköposti: [email protected]

www.merivaara.com

Edellinen artikkeliValinnanvapauspiloteista potkua yhteistyöhön ja asiakaskeskeisyyteen?
Seuraava artikkeliSote-pilotit ja henkilökohtainen budjetti tulevat – uskallatko mukaan?