Kuka voittaa aikalisässä?

Hallitus joutui taipumaan ja päätti antaa sote- ja maakuntauudistukseen lisää aikaa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti keskiviikkona 5. heinäkuuta, että sote-lait astuvat voimaan 1.1.2020 ja että maakuntavaalit siirretään syksyyn 2018. Moni lisäaikaa toivonut taho taputti käsiään.

Mitä vuoden lisäaika tarkoittaa käytännössä? Yritykset ovat laajentaneet ketjujaan yrityskaupoin – useampi alan suurimmista on ilmoittanut, että toimipaikkojen määrä pitää olla kohdallaan ennen vuoden 2019 alkua. Yrityksiin tämä aikalisä ei vaikuta millään tavalla – ala on edelleen houkutteleva yritysten ja niiden taustaorganisaatioiden näkökulmasta.

Järjestöt saavat nyt vuoden lisäaikaa pohtia asemaansa uudistuksessa. Järjestöjen tekemää työtä ei ole tunnustettu aivan täysin ja väliinputoajan rooliin jääminen on ollut hyvin lähellä. Tärkeimmäksi kysymykseksi jäänee edelleen se, missä muodossa järjestöt palveluja jatkossa tuottavat – heidän palvelujaan tarvitaan kunnissa ja maakunnissa joka tapauksessa.

Kilpailukykyään valitelleet maakunnat saavat niin ikään vuoden lisäaikaa laittaa toimintansa iskuun ennen kilpailun avautumista. Vielä on kuitenkin epäselvää, mistä saadaan valmisteluun tarvittavat määrärahat jälleen yhdeksi lisävuodeksi. Nyt pitäisi myös kiireesti linjata se muoto, jolla julkiset tuottajat jatkossa toimivat. Yhtiöitetäänkö jotain osia, toimitaanko liikelaitosmuodossa, eriytetäänkö kirjanpito ja miltä osin? Saavatko suurimmat kaupungit tuottaa palveluja jatkossa? Jos saavat, mihin raja vedetään? Jos maakunnat ryhtyvät kilpailuttamaan, miten varmistetaan, että tuottajat lähtevät samalta viivalta?

Entä asiakas? Kaikkein eniten uudistuksen venyminen vaikuttaa asiakkaan asemaan. Ne, jotka tarvitsevat nyt paljon palveluja, joutuvat odottamaan edelleen niiltä osin, kun palveluissa on ruuhkaa. Halukkuus ottaa itselleen vakuutus kasvaa entistä suuremmaksi.

Valitettavasti uudistuksen venyminen vaikuttaa juuri niihin, joiden asema herättää uudistuksessa eniten ristiriitoja: vakuutuksen jo hankkineet tai sellaisen hankkimista miettivät asiakkaat satavat suoraan yritysten asiakaslaariin.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliKoti vai palvelutalo – langattomuus mahdollistaa palvelut ja turvan
Seuraava artikkeliOletko sinä soten Saara Aalto, joka rikkoo kaavat?