Kunnat, ottakaa aloite käsiinne!

Soten aikalisä tuonee lopulta paremman lopputuloksen kuin vauhdilla vaaleja ja luottoluokittajia varten runnottu pakkosopu.

Valmistelun kiemuroiden määrä on ollut melkoinen, mutta niin on myös urakan suuruus. Hyvinvointivaltion pystyttäminen aloitettiin 1950-luvulla ja jokainen vuosikymmen on sen jälkeen tuonut uusia rakenteita vanhojen tilalle tai päälle. Yhteiskunnan kehitys on vaatinut 60 vuoden aikana monia mittavia uudistuksia, ja sote-valmistelussa on nähty myös se, että järjestelmän muutosten vaikutusten kattava arviointi on hyvin vaikeaa.

Siksi on turha sanoa, että valmistelu olisi mennyt hukkaan. Päinvastoin.

Nyt on selvää, että ilman vielä laajempaa kuntien osallistamista ratkaisua ei synny. Nykyjärjestelmään ei kukaan usko, ja valtion ohjaama sosiaali- ja terveyssektori olisi paluu menneille vuosikymmenille. Jäljelle jää vain kuntien entistä leveämpi liittoutuminen kuntayhtymiin, maakuntahallintoon tai yhteistoiminta-alueisiin.

Myös kunnissa kannattaa nyt herätä. Jos ylhäältä annettu sote-ratkaisu ei kelpaa, olisi hyvä tuoda yhteinen ratkaisumalli pöytään. Kuka tietäisi kuntien päätöksentekijöitä paremmin sen, miten palvelut saadaan kuntiin kustannustehokkaasti ja mitkä kannustimet toimivat kaikenlaisille kunnille?

Vaalipäivään on kuusi viikkoa aikaa. Sen sijaan, että huudellaan eri puolilta maata erilaisia toiveita, vaatimuksia ja ehdotuksia, voisivat kunnat ottaa aloitteen ja kertoa miten palvelut järjestetään niin, että saatavuus ja laatu voidaan taata sekä kulut saada kuriin.

Merja Aura

Edellinen artikkeliKiire ja huono valmistelu torppasivat soten
Seuraava artikkeliSote-valmistelun jatkuttava yli vaalien – huonoon ei ollut varaa