Kuntien tekemät ulkoistukset näyttävät jatkuvan samaan malliin, kuin ennen kesälomiakin. Tuskin osassa kunnista sen enempää lomaa pidettiinkään – heinäkuukin taisi mennä monella hankinta-asiakirjoja kirjoittaessa.
Kuntien kokonaisulkoistuksia rajoittava laki tuli voimaan heinäkuun alussa. Nyt kunnat vain pyrkivät kulkemaan ulkoistuksissa niin, että pää ei kopsahda STM:n asettamaan rimaan. Juuri ennen ulkoistuslain voimaantuloa Mänttä-Vilppula sopi vuodet 10+5 Pihlajalinnan kanssa. Sysmä ja Rääkkylä jatkoivat sopimuksiaan Attendon kanssa ja Sulkava päätti luottaa ruotsalaisiin myös.
Tällä hetkellä kovin kohina on Kouvolassa. Kaupunki pettyi toukokuussa julkaistuun tulevaan päivystysverkkoon ja päätti lähteä hakemaan kumppania yhteisyritykseen. Nyt Kymenlaakso vääntää kättä siitä, mikä on Kouvolan ja Kotkan asema jatkossa. Ministeri Juha Rehula (kesk) vieraili Kouvolassa maanantaina. Kouvolan sote-menot ovat noin 247 miljoonaa euroa, ja kaupunki kaavailee nyt noin 120 miljoonan euron ulkoistusta. Yhteisyritys etenee myös Forssan seudulla, ja suurimmat yritykset ovat kiinnostuneita molemmista projekteista. Forssassa jatkoon pääsivät Attendo, Pihlajalinna ja Terveystalo-ryhmittymä. Forssan kaupungin lausunto päivystysasetukseen liittyen on myös kohtuullisen nyreää luettavaa. Kuusiokunnat sen sijaan taittoi peistä ulkoistuksesta koko kevään ja alkukesän, mutta valmista ei tullut. Vääntö jatkunee syksyllä.
Ulkoistusviestejä kuuluu kentällä monista muistakin kunnista, joten meno jatkuu samanlaisena kuin ennen rajoituslakia. Sanoma on kunnissa edelleen sama. Kunnat ovat pettyneitä sote-uudistuksen etenemiseen ja haluavat turvata kuntalaisilleen lähipalvelut. Lähipalvelujen turvaamiseen on nyt keksitty yhteisyritys, josta kunta omistaa puolet.
Juha Kartano