Kuntien piikki on auki

HUS:n valtuusto teki viime viikolla hyvin mielenkiintoisen päätöksen: vapaan valinnan kautta HUS:iin tulevia potilaita voidaan tulevaisuudessa ohjata Hyksin Oy:n hoitoon. Hyksin Oy on HUS:n tytäryhtiö, jonka muita osakkaita ovat Invalidisäätiö ja eläkevakuutusyhtiö Varma.

Ratkaisu venyttää ja koettelee terveydenhuoltolain rajoja. Laissahan todetaan, että potilailla on oikeus valita hoitopaikkansa vain julkisen terveydenhuollon sisältä.

Jo aiemmin Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ohjannut muiden sairaanhoitopiirien potilaita Tekonivelsairaala Coxan ja Sydänkeskuksen hoitoon. Molemmat ovat julkisessa omistuksessa toimivia osakeyhtiöitä.

Hoiva & Terveys pyysi viime viikolla asiaan kannanottoa sosiaali- ja terveysministeriöstä. Vastaus noudatti aiemmin valittua linjaa: ”Tällä hetkellä ei näihin asioihin valmistella kannanottoa. Olemme keskittäneet kaiken huomion sote-järjestämislain valmisteluun.”

STM:n päätös olla ottamatta kantaa Pirkanmaan ja HUS:n ratkaisuihin tarkoittaa samalla hiljaista hyväksyntää näille järjestelyille. Keväällä ministeriö kuitenkin lausui, että Jämsässä toimiva Jokilaakson sairaala ei kuulu valinnanvapauden piiriin, koska toimintaa pyörittää yksityinen yritys.

Jos Pirkanmaan ja HUS:n ratkaisut hyväksytään, pitäisikö myös kuntien ja sairaanhoitopiirien ostopalvelusopimukset ottaa valinnanvapauden piiriin? Tämähän olisi kunnille jopa edullista, sillä ostopalvelut ovat usein julkisen sektorin omaa tuotantoa edullisempia.

Sen sijaan kunnille ei ole kovin edullista, jos niiden potilaita aletaan hoitaa Hyksin Oy:ssa, jonka hinnat ovat HUS:n omaa tuotantoa korkeampia. Tämän myönsi haastattelussa myös HUS:n johtaja Aki Lindén: Hyksin Oy:n ei ole tarkoituskaan kilpailla hinnoilla, sillä töitä tehdään pitkälti iltaisin ja viikonloppuisin.

Tässä tullaan terveydenhuoltolain ehkä suurimpaan porsaanreikään: laissa ei ole mitenkään määritelty, millä hinnalla toimintayksikön tulisi tuottaa palvelut vapaan valinnan kautta hoitoon tuleville potilaille. Kotikunnan piikki on siis auki.

Olisiko nyt aika antaa potilaille Suomessakin aito valinnanvapaus? Otettaisiin yksityinen sektori reilusti mukaan tuottamaan julkisesti rahoitettuja terveydenhuollon palveluja, kuten monessa kunnassa jo tapahtuukin.

Samalla olisi kuitenkin tärkeää, että palveluiden järjestäjä määrittäisi palvelujen sisällön, laadun ja hinnan. Potilas ei voi valita mitä vain, mistä vain ja millä hinnalla vain – ja antaa kotikunnan maksaa.

Toimittaja: Virpi Ekholm

Edellinen artikkeliSuurremontti tarvitaan
Seuraava artikkeliSote -ratkaisu hämmentää