Kuntoutusjärjestelmä uuteen aikaan

Suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on hyvin rakenteellinen ja kiinni rakenteissa. Sitä ohjataan ja johdetaan tuotantolähtöisesti. Asiakkaat tulevat palveluihin ennalta määrättyinä aikoina, ennalta määrättyihin paikkoihin.
Kaikkialla ollaan vaikeuksissa, kun asiakkaiden käyttäytyminen ei enää vastaakaan vanhaa toimintatapaa. Asiakkaat haluavat palvelunsa ajasta ja paikasta riippumatta. He haluavat yhteyden asiantuntijaan illalla – toimistot kuitenkin menevät kiinni pääsääntöisesti jo kello 16.

Kuntoutuksessa rakenteelliset lähtökohdat ovat aina olleet silmiinpistävät. Kuntoutus syntyi sotaveteraanien tarpeisiin. Sitä ennen keuhkosairauksien hoitoon haluttiin metsäisiä ympäristöjä. Mielenterveyskuntoutukseenkin ajateltiin soveltuvan parhaiten miljöön, jossa on paljon vihreää ja vehreää, rauhaa ja mieleen tyyneyttä tuovaa ilmapiiriä.

Mitä sitten tapahtui? Tapahtui suuri maaltapako, kaupungistuminen. Väestön keskittyminen muutamiin kasvukeskuksiin ja isoimpiin kaupunkeihin jatkuu vääjäämättä. Mielenterveys- ja jaksamisongelmat lisääntyvät ja monimuotoistuvat. Kaupunkiväestössä on paljon kuntoutujia ja kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden voimavaroja vahvistamalla estäisimme ennenaikaiset eläköitymiset ja syöksykierteet.

Yhä useampi haluaa kuntoutua arjessaan, ei internaateissa. Näin ajattelevat epäilemättä myös työnantajat. Työnantajalle kahden viikon kuntoutusjakso maksaa tuhansia euroja työntekijää kohden. Työ, johon kuntoudutaan, on myös rajuissa muutoksissa. Monelle paluu entisiin tehtäviin ei ole realistinen. Esimerkiksi entisen muotoisia toimistotyöntekijätehtäviä ei juuri enää ole.

Uusia sirpaleisen työn mahdollisuuksia avautuu koko ajan. Esimerkiksi verkkokauppa ja sen liepeille kokoonpano-, asennus- ja korjauspalveluihin syntyy koko ajan uutta työtä. Ihmisten omat kiinnostuksen kohteet voivat tuoda elannon – vaikka bloggaajina.

Kuntoutuksen iso revoluutio on ajasta ja paikasta riippumaton kuntoutus. Koko kaupunkiympäristö kirjastoineen, puistoineen, kahviloineen on kuntouttava. Kuntoutuja-asiakkaiden tulee saada chat-palvelua iltaisin. Diagnoosilähtöisyyden sijaan tarvitaan voimavarojen tunnistamista ja vahvistamista. Tähän on kymmenittäin applikaatioita, jotka voidaan ottaa käyttöön. Nyt on aika siirtää suomalainen kuntoutusjärjestelmä uuteen aikaan.

Kirjoittaja on Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja Soile Kuitunen

Edellinen artikkeliApteekit haja-alueiden valopilkuiksi?
Seuraava artikkeliKestäviä sote-säästöjä terveyttä edistämällä ja hyvällä kuntoutuksella