Sote-palveluiden säästömahdollisuuksia on viime aikoina laskettu useammalla taholla ja moni on päätynyt samaan lukuun: rahaa kuluu nyt miljardi enemmän vuodessa kuin välttämättä olisi tarve.
Viimeisimpänä tämän luvun nosti esiin Sitra, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto. Sitra ehdottaa myös Huomisen sote -selvityksessään keinoja, miten säästöt saadaan syntymään.
Malli rakentuu palvelujen tuotannon ja kustannusten läpinäkyvyyteen. Uusia sote-himmeleitä ei rahoituspuolelle Sitran mukaan tarvita. Meillä on jo Kela, joka voi ottaa tehtävät vastuulleen ja olla jatkossa yksikanavainen sote-rahoittaja.
Miljardin säästöt eivät tietenkään synny vain rahanjakoa muuttamalla. Nykyinen suuri sote-palveluiden tietomäärä pitäisi saada vertailtavaan muotoon, jotta voisi syntyä kuva siitä, mihin rahat todella kuluvat.
Juuri tässä on Sitran Huomisen sote -esityksen kiinnostavin kohta: miten verrata eri alueiden vanhus- tai päihdekuntoutuksen kustannuksia järkevästi, kun palveluiden kirjo on valtava ja kustannukset hajautuvat lukuisille momenteille?
Avuksi Sitra ehdottaa palvelupakettikuvauksia, jotka kattavat kaikki sote-palvelut. Niihin koottaisiin kaikki eri tahojen toimenpiteet, joiden kulut kuuluvat samaan palvelukokonaisuuteen. Esimerkiksi päihdepalveluissa mukana olisi mm. avohoitoa, katkaisua, terapiaa, vertaistukea ja asumisen tukea. Palvelupaketti ohjaisi hintojen sopimista, mutta kertoisi myös sen, mitä kaikki lopulta maksoi.
Nyt olisikin hyvä hetki siirtyä läpinäkyvyyden vaatimisesta kohti konkreettisia toimia. Kustannusten avaaminen tuonee hätkähdyttäviä tuloksia, mutta ilman sitä emme mitenkään voi järkevästi päättää, mistä on varaa tinkiä.
Merja Aura
@MerjaAura