Liiketoimintaa lihavuudesta

WHO julkaisi uuden raportin, joka käsitteli lasten liikalihavuutta. Erityisesti köyhissä maissa ja kehitysmaissa alle viisivuotiaiden lihavuus on kasvanut. WHO laskee, että alle viisivuotiaista liian lihavia on 41 miljoonaa.

Erityisesti joissakin Afrikan maissa elintason nousu on johtanut siihen, että epäterveellistä ruokaa ja virvoitusjuomia juodaan entistä enemmän. Afrikan maissa arvioidaankin olevan 10 miljoonaa liikalihavaa lasta. Kansainväliset limumerkit mainostavat myös hyvin köyhissä maissa, joissa heidän tuotteitaan kulutetaan entistä enemmän.

Raportti määrittelee kuusi kohtaa, joihin tarvitaan apua ja ohjeistusta: terveellinen ruoka, liikuntaan kehottaminen, painonhallinta, kouluikäisten lasten terveysseuranta, lapsuuden ajan terveysseuranta ja raskauden hoito.

Näiden edellä mainittujen kohtien hoidossa on valtavia liiketoimintamahdollisuuksia, joihin suomalaisten yritysten pitäisi ottaa osaa mahdollisimman nopeasti. Aiheesta oli puhetta jo kesällä ilmestyneessä H&T:n teema-artikkelissa.

Kehittyvissä maissa liikalihavuutta ei tulla hoitamaan perinteisin keinoin lääkärin vastaanotolla ja vaa’alla. Liikuntaan voi kannustaa sovellusten ja pelien kautta. Vaikka Suomessa tuskaillaankin siinä, miten paljon terveydenhuollosta tulisi siirtää mobiiliin, Itä-Afrikan maissa mobiili on jo standardi.

Monissa maissa, esimerkiksi Kiinassa, lihavuus on myös statuksen merkki. Vuosikymmeniä ruokapulasta kärsinyt kansa haluaa esitellä mahojaan julkisesti käärimällä kesäkuumalla t-paidan ylös. Statuksen esittämisessä piilee terveysriskejä ja niissä riskeissä bisnesmahdollisuuksia.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliKruununjalokiviä
Seuraava artikkeliSote-uudistus vaatii ennakkoluulottoman työreformin