Lojaalit sairaat jonottavat

Terveydenhuollon asiakkaille on haluttu julkisella sektorilla antaa lisää vapautta valita hoitopaikkansa. Koko maan tasolla hoitopaikakseen jonkun muun kuin ”omansa” valinneita on hyvin vähän, vain muutamia prosentteja kaikista asiakkaista. Paikallisesti liikkuvuus on ollut suurempaakin.

Marjaliisa Junnila THL:stä kertoi Ylen radio-ohjelmassa, että kansalaiset haluavat olla lojaaleja omille terveysasemilleen ja sairaaloilleen. He jonottavat heille osoitettuun hoitopaikkaan, vaikka toisaalla hoitoon voisi päästä heti.

Suomalaiset ovat myös kertoneet tutkimuksissa, että erittäin tärkeitä tekijöitä hoitopaikan valinnassa ovat hoidon laatu ja turvallisuus.

Olemmeko tietämättömiä siitä, että toisaalla jonoja ei ole? Vai tuntuuko lähin terveysasema tai sairaala etäällä olevampaa turvallisemmalta hoitopaikalta? Ja millä perusteella?

Toivoa sopii, että THL:n kehitteillä olevat verkkopalvelut hoitopaikanvalinta.fi ja palveluvaaka.fi lähtevät lentoon ja ihmiset arvioivat verkkopalveluun saamaansa hoitoa sekä reaaliaikainen jonotilanne saadaan netissä näkyväksi. Tällöin syntyisi todellinen mahdollisuus valita hoitopaikka sen mukaan, missä hoito on hyvää ja jono lyhyt.

Mutta päästäänkö tällä eroon kansalaisten turhasta lojaalisuudesta lähimmälle terveyspalvelulle? Olisihan ruuhkien tasaaminen myös kansalaisten itsensä etu.

Merja Aura

Edellinen artikkeliTappajageenistä 10 000 verikoetta
Seuraava artikkeliVakuutusdatakin on rahaa