Marko Rauhala Accenturen terveydenhuollon ja julkisten palveluiden johtoon Pohjoismaissa

Suomen Accenturen terveydenhuollon ja julkisten palveluiden toimialajohtaja Marko Rauhala on nimitetty uuteen, merkittävään tehtävään Accenturessa. Hän on aloittanut työnsä Pohjoismaiden julkisista palveluista ja terveydestä vastaavan yksikön johdossa vastuualueenaan kasvu, strategia ja myynti (Managing director, Nordic Health and Public Service growth, strategy and sales).

Uudessa roolissaan hän voi viedä Pohjoismaiden sosiaali- ja terveydenhuollon ja julkisten palveluiden osaamista maailmalle.

– Vastuualueeni laajenee koko Pohjoismaihin, Accenture on vahva Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Nämä ovat hienoja maita, joita yhdistää toimiva ja tehokas julkinen sektori, jossa on tehty hyviä digitaalisia ratkaisuja, Rauhala sanoo.

Hän jatkaa työtään suomalaisten terveydenhuollon asiakkaiden kanssa, mutta nyt hän pääsee tutustumaan paremmin Pohjoismaiden erityispiirteisiin.

– Tehtäväni on etsiä parhaita sovelluksia, ja miettiä, miten Pohjoismaiden sote-toimijat voivat hyötyä toistensa ratkaisuista, hän sanoo.

Rauhala onkin näköalapaikalla, josta pääsee katsomaan globaalia tarjontaa digitaalisissa ratkaisuissa. Hän sanoo, että mahdollisuus on päästä rakentamaan myös globaaleja hankkeita.

Pohjoismaisista ratkaisuista otetaan mallia

Accenture on valittu kilpailutuksessa rakentamaan terveydenhuollon analytiikan alustaa Norjassa (Health Analytics Platform Norway). Se on ensimmäinen maa, jossa alustan avulla sosiaali- ja terveystieto yhdistetään johtamiseen. Rauhala sanoo, että tällaista ratkaisua on syytä pohtia muissakin maissa, myös Suomessa.

– Tämä alusta yhdistää tutkijat, johtajat ja terveydenhuollon ammattilaiset, ja saadaan sote-tieto reaaliaikaisesti kaikkien käyttöön, Rauhala sanoo.

– Olemme ylpeitä siitä, miten pohjoismaiset ratkaisut voivat näyttää suuntaa globaalisti. Voimme vaikuttaa siihen, miten Pohjoismaissa tehdyt pilvipalvelu- ratkaisut voivat levitä maailmalle, Rauhala jatkaa

Accenturessa halutaan edistää myös integroituja sote-alan ratkaisuja, joita on tehty Suomessa ja Norjassa.

– Pohjoismaissa on rakennettu mallia, jossa ihminen on kokonaisuus ja voidaan löytää tiettyjä sosiaalisia tekijöitä, jotka määrittävät terveyttä. Esimerkiksi Apotti-hankkeessa on tehty uraauurtavaa työtä ja integroitu siihen sosiaalisia palveluita. Nyt yhdysvaltalaiset toimijat ovat ottaneet käyttöön niitä malleja, joita Suomessa on kehitetty, Rauhala kertoo.

Hoitovelan ja jaksamisvelan eteen pitää tehdä töitä

Marko Rauhalan mielestä koronavirus on muuttanut terveydenhuoltoa merkittävästi. Hän on huolestunut kahdesta seikasta, joiden eteen haluaa tehdä töitä myös uudessa roolissaan.

– Hoitovelan purkamiseen liittyy digitaalisten palveluiden laajemman kapasiteetin käyttöönotto. Terveydenhuollon ammattilaisten mahdollisuus ottaa asiakkaita vastaan ajasta ja paikasta riippumatta on äärimmäisen tärkeä. Lisäksi korona on aiheuttanut jaksamisvelan: Hoitohenkilökunnan kuormittaminen ei voi jatkua, vaan digitaalisuudesta tulee saada supervoimia työn helpottamiseen. Näitä ovat erilaiset tekoälypalvelut, jotka parantavat päätöksentekoa, ja automatisaatioratkaisut – esimerkiksi ympäri vuorokauden palveleva HUSin mielenterveyspalvelu Milli on hieno palvelu tässä mielessä, Rauhala kuvaa.

Korona muutti myös terveyden digitalisaation välttämättömäksi. On havaittu, että paremmin ovat pärjänneet ne toimijat, jotka digitalisaatioon olivat jo investoineet.

– Terveydenhuollon digitalisaatio on edelleen ali-investoitu, ja siellä on suuria mahdollisuuksia, Rauhala sanoo.

kuva: Accenture

Edellinen artikkeliStella osti Posti Kotipalvelut – Stellan toimitusjohtaja Jarno Karhinen: ”Merkittävä strateginen askel”
Seuraava artikkeliSatu Grekin, Kuntoutusyrittäjät: ”Julkisia hankintoja jaettava pienempiin osiin uudessa sotessa”