Matthew Iles: ”Allerganin ja AbbVien yhdistyminen vauhdittaa kasvua Suomessakin”

Lääkeyhtiö Allergan on liitetty AbbVie -lääkeyhtiöön 8. toukokuuta 2020. Yhdistyminen kasvattaa AbbVien kokoa huomattavasti, sillä AbbVien nykyisen tuoteportfolion liikevaihto vuonna 2020 on arviolta noin 30 miljardia dollaria ja yhdistettynä noin 50 miljardia dollaria. Lisäys nykyiseen liikevaihtoon on noin 35 prosenttia globaalisti.

Yhdistymisellä tavoitellaan pitkän aikavälin kasvupotentiaalia ja se lisää investointeja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Globaali AbbVie on erikoissairaanhoidon lääkehoitoihin keskittynyt yritys.

Yhdistymisellä on merkitystä Suomessakin, sillä yhtiön liikevaihtoon tulee lisäystä arviolta 10-20 prosenttia, millä yritys ponnahtaa kymmenen suurimman lääkeyhtiön joukkoon Suomessa toimitusjohtaja Matthew Ilesin arvion mukaan.

– Uusina terapia-alueina AbbVieen tulee Allerganin fuusion yhteydessä silmäsairaudet ja neurologia vahvistuu merkittävästi. Ne ovat Euroopan kannalta tärkeimmät terapia-alueet, Iles sanoo Hoiva&Terveydelle.

Immunologian terapia-alue vahvistuu

Globaalilla tasolla nyt muodostetun tutkimuslähtöisen biolääkealan yhtiön keskeiset terapia-alueet ovat immunologia, hematologia, neurologia, silmäsairaudet ja kosmeettiset hoidot. AbbVien tarjooma myös erilaisissa migreenilääkehoidoissa lisääntyy ja Allergan tunnetaan myös botox-hoidoistaan.

– Uusien tuotteiden kautta uskomme, että kasvun ajurit lisääntyvät Suomessakin, Iles sanoo.

Immunologian terapia-alueella Abbviella on lääkehoitoja dermatologiassa, suolistosairauksissa ja reumasairauksissa.

– Näillä alueilla Abbvie vahvistuu uusien lääkkeiden kautta. Uutena alueena Abbviessa on hematologinen onkologia, joka kasvaa hurjaa vauhtia. Suomessakin on osoittautunut tärkeäksi lääkeaine esimerkiksi krooniseen lymfaattiseen leukemiaan. Suomessa on lisäksi tärkeitä c-hepatiittihoidot, joita AbbVie on kehittänyt, Iles kertoo.

Käynnissä lähes 30 kliinistä tutkimusta

Suomen AbbVie kasvaa hieman fuusion jälkeen, noin 90 henkilön organisaatioksi. Suurin osa työntekijöistä toimii myynnissä ja markkinoinnissa. Lisäksi henkilökuntaa toimii erilaisissa vaativissa asiantuntijatehtävissä.

Ilesin mukaan AbbVie näkyy Suomessa vahvasti myös lääkehoitojen tutkimuksessa.

– Lääketieteellinen osastomme on vahva, siellä toimii noin 30 henkilöä. Meillä on lähes 30 kliinistä tutkimusta käynnissä dermatologian, immunologian ja syövän alueilla. Näillä alueilla Suomessa on todella hyvää osaamista. Kokoomme nähden teemme paljon kliinisiä tutkimuksia, big pharma -yrityksistä kolmanneksi eniten Suomessa, Iles sanoo.

AbbVien virologian tiimi etsii aktiivisesti myös uusia lääkeaihioita covid-19-tautiin.

Suomen AbbVie on siirtynyt etätöihin epidemian aikana.

– Etätyöt ovat sujuneet todella hyvin, eikä tehokkuus ole kärsinyt yhtään. Menemme turvallisuus edellä ja avaamme toimistoa osittain kesäkuussa ja toimistomme siirtyy Triplaan. Olemme tehneet myös koulutuksia sairaaloissa videoneuvottelukanavien kautta, ja jatkamme näiden tekemistä myös epidemian jälkeen, Iles sanoo.

kuva: AbbVie

Edellinen artikkeliHALIn kysely yksityisille: Julkisesti rahoitettuun koronavirustestiin pääsi vain puolet työntekijöistä
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Tampereella on käynnistynyt kotimaisten kasvomaskien valmistus