Medivida hakee kasvua laajentamalla toimintaa hoiva-alalle

  Medivida Oy:n uusi toimitusjohtaja Ville Lehtonen aloitti työssään 29.11.2019. Hän on ehtinyt tutustua uuden työpaikkansa toimintaan jo tarkemmin ja toteaa, että kaikki tuntuu olevan kunnossa, eikä mitään ongelmia ei ole paljastunut. Tavoitteet ensi vuodelle onkin asetettu korkealle.

  – Meillä on tosi kovat kannattavan kasvun tavoitteet. Kasvu on Medividassa suorastaan dna:ssa, mutta se ei ole itse tarkoitus, vaan myös olemassa oleva liiketoiminta täytyy pitää mielessä. Tarkkoja lukutavoitteita emme ole asettaneet, mutta pyrimme kasvuun sekä orgaanisesti että yritysostoin, se hiukan vaihtelee liiketoiminta-alueittain, Lehtonen kommentoi Hoivalle ja Terveydelle.

  Kotihampaan puolella tärkeintä on saada tehtyä rekrytointeja lisää. Uutena kasvualueena Lehtonen näkee hoivapalvelut.

  – Olemme todennäköisesti palaamassa hoivapalveluihin jo ensi vuoden alussa, ja tämä tulee olemaan euroissa mitaten suurin kasvualueemme. Ala kasvaa, ja siellä on kansainvälisten sijoittajien rahaa, mutta maineisiin on tullut kolahduksia, joten kotimaisella ei-skandaaleja tuottaneella yrityksellä on mahdollisuuksia. Hoivapuolella on ollut konsolidaatiota, mutta vielä on jäljellä pieniä omistajavetoisia mikroyrityksiä, joille uskomme Medividan olevan mieleinen neuvottelukumppani, koska olemme täysin kotimainen yksityisyritys, Ville Lehtonen arvioi.

  Myös yhtiön ambulanssipalveluissa olisi kasvun varaa, mutta markkinan avaaminen on hidasta, sillä useimmat sairaanhoitopiirillä eivät ole kilpailuttaneet toimintaa vaan palvelutuotanto tapahtuu omana tuotantoja ja pelastuslaitoksen toimesta. Yksityisistä toimijoista Medividan omistama Ema Ensihoito on kuitenkin kolmen suurimman joukossa, mikä tuo hyvän aseman kilpailuun.

  Ville Lehtonen tuli Medividaan Pihlajalinnan talousjohtajan paikalta, ja hän on aikaisemmin työskennellyt samalla vakanssilla myös Mikevassa, joten rooli on erilainen toimitusjohtajana.

  – Talousjohtajataustaa ei saa tuoda liikaa johtamiseen, vaan toimitusjohtajan pitää joissain tilanteissa muistaa olla optimistisempi, koska Medivida on yrittäjävetoinen yhtiö. Se vaatii vähän pois oppimista, mutta toisaalta toimitusjohtajana on helpompi kiteyttää asioita, kun tuntee realiteetit ja taloustaustat hyvin, Lehtonen arvioi.

  Hänellä oli myös talousjohtajana suoria alaisia, mutta he toimivat tukifunktioissa, joten muutosta tulee siitä, että nyt hänelle raportoi liiketoimintajohto.

  – Tiimityötä tämä on, siinä ei ole eroa, mutta nyt pitää olla kunnioittavampi tiimipäällikkö, hän arvioi.

  Ville Lehtonen näkee sote-alalla kehittämistarvetta erityisesti julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyössä, mutta myöntää sen olevan hidasta.

  – Käytännön työssä alku on vaikeinta, kun lähdetään omista poteroista ja omista ideologioista, mutta kun saadaan luottamuksellinen ympäristö ja opitaan tuntemaan toisia, se alkaa sujua. Usein vain jäädään alkumetrille, eikä halutakaan onnistua,.

  Suun terveydessä hän näkee hyviä kasvumahdollisuuksia, mutta tekijöistä on pulaa ja asiakkaista kova kilpailu.

  – Olemme kuitenkin keskikokoinen ja joustava yritys, mikä on meille kilpailuetu. Matkahätäpalveluissa kilpailu on vielä kovempaa, koska se on globaalia. Ensihoitopuolella EMA-tytäryhtiöllämme on 30 vuoden kokemus alalta ja vahva maine, sillä olemme kolmanneksi suurin yksityinen toimija, ja siellä tarvitaan kustannustehokkuutta.

  Kaiken kaikkiaan Ville Lehtonen näkee työnsä erittäin mielenkiintoisena. Medivivalla on henkilökuntaa 400, josta suurin osa on ensihoidossa. Liikevaihdossa se ei vielä näy kovin suurena, koska toiminta alkoi isommin vasta syyskuussa. Kotihammas toimii pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa, Tampereella ja Pohjois-Suomessa. Ensihoitoa tarjotaan myös Tampereella ja Jyväskylässä. Matkahätäpalvelutoiminta on globaalia.