Mehiläinen Länsi-Pohjan patologian laboratoriossa kehitetään koneälyä eturauhassyövän diagnostiikkaan

  Mehiläinen Länsi-Pohjan patologian laboratorio kehittää uudenlaista eturauhassyövän diagnostiikkaa Pohjoismaisessa NorDCaP -hankkeessa. Diagnostiikan kulmakiviä ovat tarkempi riskiarvio verinäytteistä, standardoitu magneettitutkimus (MRI) ja kohdennetut koepalat, sekä koepalojen tekoälypohjaisen tulkinnan kehittäminen.

  Tekoälypohjainen koepalojen tutkimusmenetelmä on kehitetty Karoliinisen instituutin aiempaa väestöpohjaista, yli 78 000 neulanäytettä kattavaa aineistoa hyödyntäen. Mehiläinen Länsi-Pohjan patologian laboratorio validoi menetelmää ylilääkäri Päivi Väreen johdolla ja valmistelee sen kliinistä käyttöönottoa osana NorDCaP monikeskustutkimusta.

  – Yhteistyöprojekti antaa Mehiläiselle Pohjoismaisen verkoston kautta ainutlaatuisia mahdollisuuksia eturauhassyövän diagnostiikan kehittämiseen. Diagnoosin saaminen helpottuu uuden tarkemman verikokeen myötä, ja jos koepaloja otetaan, voidaan tekoälyn avustuksella tutkia suurempia näytemääriä nopeammin. On hienoa, että Mehiläisen Länsi-Pohjan patologian laboratoriossa on tarvittava osaaminen, ja pystymme yhdessä kehittämään myös tätä laboratoriodiagnostiikan vaihetta, toteaa laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen Mehiläisestä tiedotteessa.

  – Tekoälyn käyttäminen keventää patologien työkuormaa määrittelemällä pahanlaatuisten kasvainten luokituksen ja kasvainalueen koon.  Patologin aikaa vapautuu haastavien löydösten tulkintaan. Tulkinnan yhdenmukaistaminen on tekoälyn avulla helpompaa, ja on laadullisesti merkittävä asia, kertoo Mehiläinen Länsi-Pohjan patologian ylilääkäri Päivi Väre.

  Tutkimustulokset valmistuvat vuoden 2020 aikana. Projektia rahoittavat Mehiläinen Oy ja Karoliininen instituutti NordForsk- ja Business Finlandin tuella (NorDCaP -projekti).

  kuva: Shutterstock