Missä vertailemme ja millä rahoituksella?

Yle julkaisi maanantaina 23. tammikuuta Hoitotutka-palvelun. Karttapalvelussa näkyvät niin keskussairaalat kuin kaupungeissa olevat yksityisten palveluntuottajien kohteet. Tarkastella voi vaikka lähintä kunnallista terveyskeskusta, apteekkia tai tehostetun palveluasumisen yksikköä. Tiedot perustuvat pääasiassa THL:n toimipaikkarekisteriin.

Minkäänlaisia ajanvarauksia, jono- tai laatutiedusteluja Hoitotutkan kautta ei voi tehdä, mutta kun tällainen kartta nyt on rakennettu, niin miksi hyvää pohjaa hukkaamaan? Kun sokkeli on kunnossa, siihen on helppo rakentaa päälle.

Vuosi sitten uutisoitiin, että THL:n kehittelemä Palveluvaaka.fi olisi maksanut siihen mennessä jo 1,4 miljoonaa, mutta tuloksena oli vain torso. Palvelu näyttää edelleen legendaarista TPS-valmentajaa lainatakseni ”aivan gauhialta”. Samaan aikaan Lääkärihinta.fi-palvelu on pantu pystyyn muutamilla kymmenillä tuhansilla euroilla ja palvelu toimii oikein mukavasti.

Samaan aikaan toisaalla Suomen Yrittäjät ja Posti ovat kiivailleet parin viikon ajan siitä, mitä veroilla rahoitettu kansallinen toimija saa tehdä ja mitä ei. Yrittäjiä närästää se, että Posti loikkasi yrityskaupalla kotihoivaan. Yrittäjien mukaan markkinat toimivat hyvin ilman Postiakin. Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan yhtiö ei saa minkäänlaisia verotukia vaan toimii markkinaehtoisesti. Postia on epäilty jopa valtion Troijan hevoseksi, joka karauttaa sote-toimialueelta toiselle ja voittaa tai ostaa toiminnot valtion talliin.

Kuten Postin tapauksessa, myös Ylen Hoitotutkassa on kyse siitä, mitä tehdään verovaroin ja mitä ei. Onko sote-uudistuksen tueksi tarvittavan vertailupalvelun kehittäminen todellakin siinä jamassa, että palvelu pitää kehittää Yle-verolla? Englannissa NHS Choices -verkkosivu toimii kuulemma mainiosti, mutta sitä ei ole rakentanut BBC.

Kuten sote-uudistuksessa kokonaisuudessaan, tärkeää ei ole se, kuka tuottaa ja millä omistuspohjalla. Tärkeää on se, että toiminta on asiakkaalle läpinäkyvää. Jos asiakkaiden päätöksenteon tueksi ei saa aikaan kunnollista vertailusivustoa verovaroin, voisiko apuna käyttää muutaman start up -kaverin tekemää yksityisesti omistettua palvelua?

Juha Kartano

Edellinen artikkeliTerveys 2017 – Joko nyt vihanneksia, vihreää ja valinnanvapaus
Seuraava artikkeliLisäraha ei paranna suoraan laatua