Miten käy jäljellä olevien ensihoitoyritysten?

Hallitus päätti osana sote- ja aluehallintouudistusta ajaa ensihoidon järjestämisvastuun sairaanhoitopiireiltä viiden yliopistosairaaloita ylläpitävän maakunnan tehtäväksi. Nyt pelastuslaitoksia on 22 ja vuoden 2019 alusta niitä on siis viisi.

Vuonna 2013 terveydenhuoltolaki siirsi ensihoidon järjestämisvastuun kunnilta sairaanhoitopiireille. Lakiin kirjattiin samalla mahdollisuus myös hankkia ensihoitopalvelut pelastuslaitoksilta ilman kilpailutusta. Markkinoilta poistui saman tien 80 prosenttia yksityisistä ensihoidon yrityksistä. Sinnikkäimmät jäivät jäljelle. Tehtiin kansallinen säädös, joka oli ristissä EU-lainsäädännön kanssa.

Euroopan komissio otti alan yritysten aloitteesta asiaan kantaa helmikuussa ja kehotti sairaanhoitopiirejä kilpailuttamaan potilassiirrot. STM on lähettänyt sairaanhoitopiireille ja pelastuslaitoksille potilassiirtoihin liittyvän kyselyn, jonka vastaamiseen oli määräaikaa huhtikuun puoleen väliin. Yksityiset ensihoitoyritykset odottavat, että EU-komissio antaisi päätöksensä myös lopuista ensihoitopalveluista, jotka ovat normaalin kilpailun alla muissa Pohjoismaissa.

Sisäministeri Petteri Orpo vakuutti viikko sitten keskiviikkona hallituksen sote-infossa, että monituottajamalli on jatkossa mukana myös ensihoidossa. Yksi maakuntauudistuksen siivellä tehtävän pelastuslaitosuudistuksen tavoitteista on kustannustehokkaan ensihoidon takaaminen. Ensihoito ei ole lain mukaan pelastuslaitosten tehtävä ja jos asia muilutetaan osaksi maakuntien ”omia tehtäviä” se saattaa pyyhkäistä pois loputkin ensihoitoyritykset. Suurin osa ensihoitoyrityksistä on pari miestä ja sadan tonnin auto -tyyppisiä mikroyrityksiä, jotka ovat sitä yrittäjyyttä, jota hallitus nyt kaikille tuputtaa.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliOnko jatkossa kolmen kerroksen sote-yhtiöitä?
Seuraava artikkeliVivagon ainutlaatuinen hyvinvointiratkaisu tukee LEAN-toimintaa kuntoutuksessa ja kotihoidossa