Mobidiag kehittää molekyylidiagnostiikkaa antibioottiresistenssiä vastaan

  Suomalais-ranskalainen, Espoossa toimiva Mobidiag Ltd kehittää molekyylidiagnostiikkaa, jolla päästään aiempaa tarkemmin ja nopeammin jäljittämään taudinaiheuttajia ja antibioottiresistenttiyttä.

  Yrityksen diagnostiikka perustuu dna:n monistusteknologiaan eli niin sanottuun PCR-teknologiaan.

  Mobidiagin toimitusjohtajalla Tuomas Tenkasella on tästä diagnostiikasta yli 20 vuoden kokemus, sillä hän johti aiemmin tuotekehitystä Finnzymes Oy:ssä, joka myytiin kansainväliselle Thermo Fisher Scientific Oy:lle.

  –  Mobidiagin testeillä voidaan todeta yhdestä näytteestä hyvin monta bakteeria tai virusta ja myös sellaisia, joita ei tarvitse hoitaa. Nykyään on tärkeää, ettei määrätä antibiootteja turhaan, ja siksi on hyvä saada selville taudinaiheuttaja. Sitä kautta diagnostiikkamme auttaa taistelussa antibioottiresistenttiyttä vastaan, Tenkanen kertoo.

  – Lisäksi Mobidiagilla on superbakteereja tunnistavaa diagnostiikkaa. Yrityksemme on kehittänyt työkalun, jolla sairaalojen laboratorioissa voidaan testata, ovatko henkilöt kantajia bakteereille, jotka ovat resistenttejä ja ns. viimeisen vaihtoehdon antibiooteille, joihin lukeutuvat karbapenemaasit ja kolistiinit, Tenkanen jatkaa.

  Monissa laboratoriossa käytössä vanha ja hidas menetelmä

  Tuomas Tenkanen kertoo, että monet molekyylidiagnostiikan tuotteet eivät ole hintansa vuoksi päässeet rutiinikäyttöön.

  Diagnostiikkaa tehdään monissa paikoissa yhä vanhoilla viljelymenetelmillä.

  – Niissä vastauksien saaminen kestää muutamasta päivästä viiteen päivään. Syynä on se, että viljelymenetelmät ovat edullisia ja ne ovat olleet pitkään laboratorioiden rutiinikäytössä. Jotta tämä muuttuisi, pitää molekyylidiagnostiikkaa saada tuotua edullisemmalla hinnalla. Haasteena on myös pystyä kääntämään perinteisten menetelmien käyttäjät uudempiin molekyylidiagnostiikan menetelmiin. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että vanhoilla menetelmillä vastauksen saamiseen kuluu päiviä, mikä ei ohjaa potilaan hoitoa, eikä diagnostiikka toimi taistelussa antibioottiresistenttiyttä vastaan, Tenkanen sanoo.

  Vaikka uutta teknologiaa on ollut pitkään olemassa, on Tenkasen mukaan haasteena se, että niitä on ollut vaikea käyttää. Nykyään markkinoilla on helppokäyttöisiä kasettipohjaisia ratkaisuja, mutta kasettien rakenne on niin kompleksinen, että tuotantokustannukset ovat korkeat.

  – Mobidiag on onnistunut kehittämään järjestelmän, jossa kasetti on äärimmilleen yksinkertaistettu kuitenkin niin että kaikki monimutkaiset vaiheet voidaan automatisoida. Näin voimme mennä markkinoille kohtuullisella hintatasolla ja tuoda teknologiaa rutiinikäyttöön. Esimerkiksi ulostenäytteestä tulokset tulevat noin tunnissa, eikä testien käyttäjän tarvitse välttämättä ymmärtää laitteen teknologiasta mitään, Tenkanen kuvaa.

  Eurooppalainen yritys tähyää Kiinaan ja Yhdysvaltoihin

  Mobidiag on suomalais-ranskalainen yritys, jonka pääkonttori on Espoossa. Se sai alkunsa, kun kolme yritystä, ranskalainen Genewave ja suomalaiset Mobidiag ja Amplidiag, yhdistyivät toisiinsa vuonna 2013. Tenkanen kuvaa, että yritysfuusiossa yritykselle saatiin laaja kansainvälinen osaamispohja.

  Yrityksellä on 30 henkilön tiimi Ranskassa Pariisissa, ja tytäryhtiöt myös Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa.

  Tuomas Tenkanen kertoo yrityksen tavoittelevan voimakasta kasvua, ja sen liikevaihto on kasvanut vuonna 2017-2018 miljoonasta eurosta kolmeen miljoonaan euroon.

  Vuoden 2018 lopussa yritys kertoi perustavansa kiinalaisen Autobion kanssa yhteisyrityksen Kiinaan. Siinä Autobiolla tulee olemaan 65 prosentin omistusosuus ja Mobidiagilla 35 prosentin omistus yrityksestä.

  – Niin Kiina kuin Yhdysvallat ovat kiinnostavia markkinoita meille, mutta molempien maiden regulaatioprosessi on melko raskas, tuotteille vaaditaan FDA-hyväksyntä Yhdysvalloissa ja Kiinassa on vastaava menettely. Näissä maissa tarvitsemme partnerin, jotta pystymme menemään markkinoille paremmin. Kiinan osalta olemme edenneet maaliin saakka ja löysimme Autobio-yrityksen taloudellisen neuvonantajan avulla. Autobio osoittautui tapaamistamme yrityksistä parhaaksi ja sillä on johtava markkina-asema infektiotaudeissa, etenkin hengitystieinfektiossa, Tenkanen kertoo.

  Lisäksi Autobio investoi Mobidiagiin 10 miljoonaa euroa, joka on erillinen Kiinaan perustettavasta yhteisyrityksestä.

  – Ilman tällaista rakennetta ja paikallisen yrityksen tukea olisi lähes mahdotonta päästä Kiinan markkinoille ja saada tuotteita hyväksytyksi, Tenkanen kuvaa.

  Kun yhteistyritys on saatu virallisesti perustettua, Mobidiag käynnistää Kiinaan suunniteltujen tuotteiden hyväksymisprosessin.

  – Sieltä ei ehkä ole odotettavissa nopeasti tuloja, mutta Kiina on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä infektiotautien diagnostiikka kasvaa noin 20 prosentin vuosivauhdilla. Teknologiamme sopii markkinoille, koska siellä kalliit ratkaisut eivät menesty, Tenkanen sanoo.

  Mobidiag lisää tuotevalikoimaansa

  10 miljoonan sijoituksella Mobidiag aikoo kasvattaa tuotevalikoimaansa.

  Yritys julkisti vuoden 2019 alussa uuden testin, joka mahdollistaa karbapenemaasia tuottavan enterobakteerien (CPE) ja niihin liittyvien bakteerien resistenssimarkkereiden havaitsemisen automaattisesti noin 80 minuutissa. Lisäksi Novodiag CarbaR+ tunnistaa plasmidilähtöisen kolistiiniresistenssin. Kolistiinia pidetään viimeisenä antibiootina monia infektioita vastaan.

  – Mobidiagilla on kolme testiä valmiina Novodiag-laitealustalla ja seitsemän testiä Amplidiag-alustalla. Ampilidiag-alustalla voidaan käsitellä useita näytteitä yhdessä erässä ja se on tehokas menetelmä isoille laboratorioille tehdä molekyylidiagnostiikkaa. Novodiag-laitealustalla voi taas tehdä testin sitä mukaa kun niitä tulee. Niitä voi käyttää myös rinnakkain niin, että suuret näytemäärät tehdään Amplidiag-laitteistolla ja kiireelliset testaukset Novodiagilla, Tuomas Tenkanen kertoo.

  Seuraavaksi Novodiagiin on suunnitteilla parasiittitesti sekä aivokalvontulehdusta selvittävä testi.

  kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää / Keksi Agency