Mobiilikirjaaminen – muutos terveydenhuollon prosesseihin

Maailma muuttuu, niin tavatkin. Terveydenhuoltojärjestelmiemme tulee tarjota mahdollisimman laadukasta hoitoa nykyaikaisia menetelmiä hyödyntäen. Tähän sisältyy kyky reagoida paremmin terveystarpeisiimme, tekniikan kehitykseen ja järjestelmiemme vaatimiin erityisosaamisiin.

Yksi tämän päivän terveydenhuollon muutostarpeista koskee kirjaamista. Hoitotyön kirjaaminen on välttämätön osa terveydenhuollon prosessia – se mahdollistaa tiedonkulun hoitajalta toiselle ja yhtenäistää potilaan hoitoa. Tietokoneella kirjaaminen vie kuitenkin suuren osan hoitajien työajasta.

Tietokone vie paljon hoitoaikaa

Hoitotyössä vakiintunut tapa tietojen kirjaamiseen on ollut kirjata tiedot ensin käsin potilaan vierellä ja myöhemmin samat tiedot tietokoneella potilastietojärjestelmään. Kiireisen hoitotilanteen sattuessa voi kuitenkin olla, että tiedot ehditään näppäilemään koneelle vasta useamman tunnin päästä, jolloin tieto ei ole enää reaaliaikaista. Lisäksi kirjaamiseen tuo omat haasteensa työpisteiden rauhattomuus ja niiden vähäisyys sekä tietojärjestelmien käyttöongelmat.

Hoitajat pelkäävät tietokoneen käytön vievän liikaa aikaa potilaskontakteilta, minkä lisäksi hoitajat kokevat kirjaamisen olevan turhauttavaa, hermostuttavaa ja sekoittavaa [1]. Pelko ei ole turhaa, sillä Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin mukaan yli puolet hoitajista viettää neljä tuntia vuorosta tietokoneella tehtävään työhön [2].

Kirjaaminen mobiiliin

Nykyteknologian puitteissa kirjaaminen on kuitenkin mahdollista suorittaa myös mobiilisti. Potilastietojen selaaminen ja kirjaaminen onnistuvat langattomasti potilaan vierellä älypuhelimen tai älylaitteen avulla mobiiliratkaisun ollessa yhteydessä suoraan potilastietojärjestelmään.

Hoitajien ei ole enää välttämätöntä poistua potilashuoneesta tarkastellakseen edellisiä arvoja tai kirjatakseen uusia arvoja. Aikaa jää enemmän oleelliseen eli potilaan hoitoon. Mobiilikirjaamisen avulla tieto on lisäksi reaaliaikaisesti kaikkien hoitoon osallistuvien käytössä eikä tiedonkulku hoitajien välillä katkea.

Seuraava askel on itse muutosprosessi.

Kirjoittajana Tiia Kokkomäki ja Medanets Oy:n moniammatillinen tiimi.

LÄHTEET:

[1] Kuusisto & Saloniemi 2010: Taidot, asenteet vai tietokoneet? Sähköisen kirjaamisen esteet sosiaali- ja terveydenhuollossa

[2] Helsingin Sanomat 2016: Kysely: Kolmannes lääkäreistä käyttää yli kuusi tuntia työvuorosta tietokoneisiin

Edellinen artikkeliIkääntyneiden hoitoon erikoistunut Trinitas Lääkäritalo avaa uuden lääkäriaseman Tampereelle – tavoitteena valtakunnallinen ketju
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Hartola neuvottelee Kotisalosta Esperi Caren kanssa