Monopoli ensihoitoon – maksoi mitä maksoi

Sote-uudistusta tehdessään maan hallitus vannoo tiukasti kustannussäästöjen, monituottajamallin ja kilpailuneutraliteetin nimiin. Virkamiesten kirjoittama lakiteksti näyttää valitettavasti kovin toiselta.

Viime vuoden viimeisinä päivinä terveydenhoitolakiin tehtiin muutos, joka siirsi potilassiirrot ensihoidoksi. Sinänsä mitättömältä kuulostava lisäys on kuitenkin markkinan mullistava lause, kun katsoo mitä tulevissa sote-laeissa sanotaan ensihoidon järjestämisestä tulevissa maakunnissa: Ensihoitopalvelu tuotetaan maakunnan omana toimintana.

Jatkossa meillä on siis vain ensihoitoa, jonka tuottaminen on viranomaistyötä eli julkisen sektorin toimintaa ilman velvoitetta tai edes mahdollisuutta kilpailuttaa tai verrata kustannuksia. Lakiteksti toteaa, että palveluita voidaan täydentää hankkimalla kiireettömiä palveluita muilta tuottajilta, mutta viranomaistehtäväksi määriteltyä ensihoitoa voi jatkossa tuottaa vain viranomainen. Terveydenhoitolakiin tehty muutos antaa mahdollisuuden myös jättää potilassiirtojen kilpailutukset tekemättä.

Miten tässä kustannustehokkaassa monituottajamallissa näin kävi? En tiedä. Kehotan kuitenkin muitakin yksityisiä sote-toimijoita lukemaan lakitekstit vielä kerran kunnolla läpi.

Onko lakitekstin kirjoittaneilla virkamiehillä ollut tarkoitus säilyttää vain julkinen toiminta?

Vaikea vastata, mutta jos katsomme mitä tapahtui, kun edellisen kerran tehtiin lakitekstiä ensihoitoon liittyen terveydenhoitouudistuksen yhteydessä kuusi vuotta sitten, niin tarkoitus oli ylläpitää monipuolista tuotantoa, mutta lakitekstin tulkinta johti siihen, että maassa tuolloin toimineista 200 ambulanssiyrityksestä on tänä päivänä jäljellä vain noin 30 ja ensihoito on kilpailuttamatonta julkista toimintaa lähes koko maassa.

Tämän uudistuksen myötä ensihoidon kustannukset kasvoivat merkittävästi. Loppulasku nousi 200 miljoonasta eurosta 300 miljoonaan euroon.

Julkisen sektorin tukemista on perusteltu muun muassa suuronnettomuuksilla. Ihanko todella valtiojohdon ja ministeriön tasolla uskotaan, ettei yksityisen ambulanssin henkilökunta osaisi toimia suuronnettomuudessa yhtä hyvin kuin julkisen ambulanssin?

Kirjoittaja on 9Lives Oy:n toimitusjohtaja Markus Ulfstedt.

9Lives on Suomen suurin yksityinen ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluita tuottava yritys.

Edellinen artikkeliValinnanvapaus myös apuvälinemarkkinoille
Seuraava artikkeliAsiakaskokemuksen uusi normaali