Muotoilu on avain parempaan työympäristöön ja potilasturvallisuuteen

Teollisessa muotoilussa ei ole kyse pelkästään estetiikasta. Sillä voidaan ratkaista todellisia ongelmia, kuten Q-Flow™ -leikkausvalaisimella on tehty.

Suomella on pitkäikäinen muotoiluperintö. Mestarit, kuten Alvar Aalto ja Maija Isola loivat suunnan nykypäivän suomalaisille suunnittelijoille, jotka ovat enemmän kuin kyvykkäitä kilpailemaan globaaleilla markkinoilla. Kuitenkin nykypäivän muotoilu on hyvin erilaista kuin 1950- ja 60-luvuilla. Suomalainen muotoilu ei kosketa pelkästään konkreettisia tuotteita, vaan se sisältää myös palvelua ja kokemusta.

Hyvän kokemuksen suunnittelu

Vaikka olemmekin voittaneet Q-Flow -–leikkausvalaisimella niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin muotoilukilpailuja, kuten Fennia Prize Grand Prix’n ja Red Dot’n, suunnittelimme valaisimen nimenomaan käyttäjiä ja potilaita varten. Suunnittelussa emme käyttäneet mitään ylimääräistä, vaan pelkistimme tuotteen ainoastaan tarpeelliseen.

Helppokäyttöisyys oli Q-Flow’n suunnittelun kantavana linjana. Halusimme tehdä siitä helposti lähestyttävän, koska leikkaussalihenkilökunta ei halua huolehtia monimutkaisista laitteista.

Kirurgin tulee nähdä värisävyt mahdollisimman hyvin. Siksi panostimme valaisimen värintoistoon. Dynaaminen varjokompensaatio, joka poistaa varjot valokentästä, on myös tärkeä ominaisuus. Uskomme, että nämä kaikki auttavat parantamaan hoitajien ja kirurgien työympäristöä, jotta he voivat keskittyä omaan työhönsä – ja potilaaseen.

Muotoilussa keskitytty ihmiseen

Lääkinnällisten laitteiden suunnittelussa potilasturvallisuus on kuitenkin kaiken a ja o. Q-Flow’n muotoilussa on keskitytty ihmiseen – syyhyn, jota varten kaikki alun perin ovat leikkaussalissa.

Sairaalainfektiot ovat suuri maailmanlaajuinen ongelma. Perinteiset leikkausvalaisimet voivat muodostaa ilmaan turbulenssia, joka tuo mikrobeja leikkausalueelle. Testasimme eri muotoja ilmanvaihtoa ja -laatua mittaavassa laboratoriossa. Lopputuloksena syntyi muoto, joka pienentää ilman turbulenssiastetta ja optimoi siten leikkausalueen ilmavirtausta. Jos haluat nähdä, kuinka tämä oikeasti toimii, katso savutestivideomme.

Olemme todella innoissamme, kun olemme päässeet toteuttamaan alaa näin suuresti muokkaavaa valaisinta. Koko tiimi on ollut täynnä positiivista energiaa. Nyt kun olemme saaneet kuulla hyvää palautetta myös hoitajilta ja lääkäreiltä, huomaan, että muotoilulla ei ole parannettu ainoastaan potilasturvallisuutta vaan myös terveydenhuollon ammattilaisten elämää.

Kirjoittaja Paul Bärlund on Merivaaran projektipäällikkö.

www.merivaara.com

Edellinen artikkeliSekalaisesta kilpailuttamiskulttuurista kohti kumppanuuksia
Seuraava artikkeliNopeimmat kunnat tarttuvat jo nyt hyvinvoinnin edistämiseen