Naiset, keksikää lisää sovelluksia!

Suomessa eletään kovaa teknologiabuumia, mikä on hienoa. Aloitin kirjoittamaan Bonnierin innovaatio-palstaa toukokuun lopussa, eikä aiheista ole ollut pulaa. Suomessa tehdään innostuneesti huipputuotteita ja jokaisella yrityksellä on oma mielenkiintoinen tarinansa kerrottavana.

Teknologiasta noin 80 prosenttia on miesten tekemää ja suunnittelemaa. Vain harvoin naisen idea etenee teknologiseksi ja kaupalliseksi tuotteeksi, vaikka voisi ajatella naisten elämässä olevan paljonkin ongelmia, joita teknologia helpottaisi. Innovaatio-palstalle – jossa käsitellään toki paljon muutakin kuin teknologiaa – olen puolen vuoden aikana haastatellut 40 miestä ja kuutta naista.

Numerot kertovat paljon: Suomessa naisten osuus opiskelijoista oli pienin tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen (ICT) alalla, jossa vajaa viidesosa opiskelijoista oli naisia vuonna 2016 (Tilastokeskus).

Naisten johtamissa innovaatiohankkeissa on vahva empaattinen puoli: Ne liittyvät usein naisten elämään ja ongelmiin arjessa. Viime viikkoina minua ovat esimerkiksi sykähdyttäneet Carita Savinin johtama Huoleti, jonka avulla voi koota ihmisiä ympärilleen auttamaan erilaisissa huolissa ja Hanna Sissalan yritys LullaMe, jonka tuudittava vauvanpatja auttaa vauvan nukuttamisessa.

Vuosia sitten Slushissa olin kuuntelemassa Ida Tiniä, joka on kehittänyt Clue-sovelluksen. Se auttaa ymmärtämään hormonikiertoa ja hedelmällisiä päiviä. Clue on yhä lempisovellukseni ja se on laajentunut käsittelemään naisten elämää hyvin monipuolisesti. Pysyn helposti selvillä hyvistä ja huonoista päivistä ja voin pyytää sovellukselta analyyseja hormonitoiminnastani. Tämä on parantanut myös itsetuntemusta.

Naisten pitäisi keksiä lisää!

Saatan vaikuttaa buumin innostamalta käsienheiluttelijalta, mutta vakaasti uskon, että naisten elämään liittyviä innovaatioita on vielä paljon löytämättä.

Minkälaiset sovellukset voisivat auttaa lapsen syntymän suunnittelussa, lapsen kasvatuksessa ja kehityksen seuraamisessa tai naisten hormonitoiminnan, terveyden ja aktiivisen treenaamisen suunnittelussa? Naistentautien hoitamiseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen sairauden kohdatessa liittyy varmasti vaiheita, joissa naisten teknologiaosaamista tarvitaan.

Minna Pauliina Kataja

Kirjoittaja työskentelee toimittajana Hoiva&Terveys Yhtiöt ja Innovaatiot -uutisissa.

Edellinen artikkeliGeenitesti varmistaa lääkkeen oikean annostelun luotettavasti
Seuraava artikkeliNaiset, keksikää lisää sovelluksia!