Olisiko aika vaihtaa sote-ryhmän porukka?

STM julkaisi jälleen uuden asiantuntijaryhmän, jonka tehtävänä on tukea soten valmistelua ja toimeenpanoa sekä tuoda asiantuntemusta eri puolilta. Ryhmän kokoonpanossa on varmasti alansa huiput, mutta nimet ovat aika lailla samoja mitä vuoden 2014 huhtikuussa nimetyssä ryhmässä oli – yhdeksän ryhmän jäsenistä on samoja kuin kaksi vuotta sitten. Mats Brommelsin ammattitaitoa ei pidä sote-asioissa missään tapauksessa väheksyä, mutta hänellä on Aulikki Kananojan kanssa paikka myös valinnanvapautta ja rahoitusta pohtivassa ryhmässä.

Sote-työmaalla lapioiden varsiin nojailee jo useita valmistelu- ja asiantuntijaryhmiä sekä parlamentaarinen seurantaryhmä, mutta mikä on niiden kaikkien tarkoitus? Vahtia toisiaan kuin Neuvostoliitossa? Kokoustavien ryhmien sijaan ministeriöihin tarvittaisiin työntekijöitä, jotka veisivät sotea eteenpäin kokopäiväisesti ainoana työnään.

Valinnanvapauden kautta yksityisen sektorin osuus palvelutuotannosta tullee kasvamaan. Silti yksityisen puolen edustajana uusimassa ryhmässä on ainoastaan Pihlajalinnan suunterveydenhoidon johtaja Pekka Utriainen. Hänellä on vahva sote- ja palveluseteliosaaminen Jyväskylän apulaiskaupunginjohtajan ajoilta, joten Utriainen on oiva valinta. Halukkuutta yksityisen edustajiksi olisi varmasti ollut muillakin suurilla toimijoilla. Toki yritykset osaavat ottaa hyödyn valinnanvapaudesta vaikka paikkaa tällaisessa työryhmässä ei olisikaan.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliPori uudisti kuntoutus- ja kotiutusrutiinit Vivagon avulla
Seuraava artikkeliKruununjalokiviä