Omalääkärisysteemi taas pystyyn listautumismallilla?

Omalääkärimalli on noussut esiin jälleen viime viikkoina. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon ylilääkäri Simo Kokkokirjoitti Potilaan lääkärilehden verkkosivuilla 23. lokakuuta, että omalääkärijärjestelmä on ajettu monissa kunnissa alas.

Tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri Raimo Puustinen jatkoi samasta aiheesta viime tiistaina. Hän vertasi kansantajuisesti lääkärillä käyntiä parturiin.

Kun kansalaisella on tuttu lääkäri, hoitoon tulee jatkumoa. Saman lääkärin tapaaminen myös sujuvoittaisi lääkärissä käyntiä, kun koko potilashistoriaa ei tarvitse kerrata aina käynnin alussa. Näin lääkäri voisi ottaa vastaan useampia potilaita päivän aikana.

Suurin osa lääkärikäynneistä voidaan myös hoitaa yleislääkärin vastaanotolla, joka voisi pitää vastaanottoa lähellä kansalaisia Tanskan mallin mukaan.

Ruotsissa valinnanvapaus on toteutettu niin, että kaikilla lääkäreillä on sama hinta. Tämä on ruuhkauttanut suosittuja lääkäreitä, joka on ihan ymmärrettävää. Asiakas haluaa hoitoa, ei vaikeaa tapaamista.

Jahka sotessa päästään monituottajuuden rakentamiseen, omalääkärijärjestelmä olisi mahdollista nostaa pystyyn vastaavalla mallilla. Julkinen sektori määrittelee kattohinnan, jolla asiakas saa palvelua myös niiltä yksityissektorin lääkäreiltä, jotka lähtevät toimintaan mukaan. Sama hinta kaikille on myös hyvä ratkaisu rahoituksen ongelmiin.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliHUS aikoo etsiä hukatut tavaransa
Seuraava artikkeliSote-alueiden lukumäärää arvuutellaan torstaihin asti