Palveluseteleillä yksinäisyyden kimppuun

Yksinäisyys on tappavampaa kuin ylipaino, tupakointi ja diabetes. Lähes päivittäin toisteltuja trendilauseita. Silti vain kolmen viimeisen ehkäisyyn käytetään vuosittain tukku rahaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön Yksinäisyysfoorumissa on tänään etsitty keinoja puuttua  yksinäisyyteen.

Yllätysterveiset foorumille toi Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari, joka ensi metreillä romutti käsityksemme suomalaisista erityisen yksinäisinä ihmisinä.

Saaren mukaan Suomi on yksi niitä harvoja maita, missä yksinäisyys ei ole lisääntynyt, eikä Pohjoismaissa ole ylipäätään sen enempää yksinäisiä kuin muualla maailmassa. Meillä on itse asiassa paljon enemmän sosiaalisia kontakteja kuin monissa muissa maissa.

Selitys tälle kaikelle oli yksinkertainen: hyvinvointivaltion tarjoamat palvelut.

Kun palveluita tuotetaan ammattimaisesti ja ne ovat kaikkien saatavilla, ei meidän tarvitse olla perheenjäsentemme taakkana tai riippuvaisia heistä. Tällöin suhteemme omaan perheeseen, sukuun ja ystäviin syntyy vapaaehtoisuuden pohjalta, eikä käy liian raskaaksi kummallekaan osapuolelle.

Saaren terveiset ministeriön foorumille olivat selkeät: palveluita tulee jatkossakin tuottaa ammattimaisesti, eikä asioita saa jättää kansalaistoiminnan varaan.

Kuntien kannattaisikin pohtia sitä, tulisiko terveyden edistämistä painottaa eri tavalla. Voisiko esimerkiksi palveluseteleillä auttaa kuntalaisia hankkimaan tarvittavaa tukea ja sen avulla torjua myös yksinäisyyttä? Joka siis on tappavampaa kuin tupakointi tai ylipaino.

 

Merja Aura

@MerjaAura

Edellinen artikkeliJätetään työterveys rauhaan
Seuraava artikkeliSote-uudistuksen toteuttaminen kirjattava hallitusohjelmaan