Pörssipöhinä jatkuu sote-yritysten ympärillä

Silmäasema listautuu pörsiin. Yhtiö on rakentanut maan laajuista ketjuaan samaa vauhtia kuin muutkin sote-alan yritykset. Kaupankäynti yhtiön osakkeilla alkaa pörssilistalla viikon päästä 13. toukokuuta. Yleisöanti keskeytetiin maanantaina, koska se ylimerkittiin moninkertaisesti. Samanlainen merkintäryntäys tapahtui myös Suomen Hoivatilojen kohdalla maaliskuussa 2016. Siitä eteenpäin kaikki Hoivatilojen pörssimittarit ovat olleet kaakossa.

Suomen Pääomasijoittajayhdistys julkaisi maanantaina listan mahdollisista pörssilistautujista vuosina 2017–2021. Listalla olivat alan toimijoista mukana Med Group, Terveystalo ja Touhula Päiväkodit. Viimeksi maaliskuun alussa huhuttiin, että Terveystalo voisi listautua. Yhtiö oli jo pörssissä vuosina 2007–2009, mutta ehkä aika ei ollut vielä silloin oikea. Yhtiö on ollut pääomistaja EQT:n salkussa jo vuodesta 2013, joten exit voi olla pian ajankohtainen. EQT sijoitti viime keväänä myös Touhulaan, joten tätä kasvavaa yhtiötä pääomistaja tuskin on heti päästämässä pörssiin.

Mehiläisen listautumisesta on puhuttu jo vuosia. Toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää on saanut toistaa moneen kertaa, että pörssikunnossa ollaan ja listautuminen voi tapahtua jahka aika on kypsä. Mehiläisen pääomistajat KKR ja Triton ovat olleet mukana jo vuodesta 2010.

Sote-uudistuksen valmistuessa yritysten omistajien keskuudessa on nähtävissä kevyttä käsien hikoamista. Markkinat ovat tällä hetkellä osin ylikuumentuneet, kun yhtiöt rakentavat asemiaan vimmattua vauhtia.

Tuli tulevasta sote-mallista minkälainen tahansa, yksityiset yritykset kasvattavat markkinaosuuttaan, koska markkinat moninkertaistuvat nykyisestä. Kertauksen vuoksi suoran valinnan palvelujen piiriin on aukeamassa vajaan kolmen miljardin euron markkinat, toinen samanlainen tulee asiakassetelipalveluista ja henkilökohtaisen budjetin markkinoista. Kaikki luvut ovat tähän mennessä vain arvioita ja markkinoiden todellinen koko selviää vasta, kun maakunnat päättävät minkälaiset puitteet kullekin alueelle luodaan.

Soten yhteydessä nähdään myös suuria yhtiöiden omistuspohjan muutoksia.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliSote-pilotit ja henkilökohtainen budjetti tulevat – uskallatko mukaan?
Seuraava artikkeliUlkoistuskuntien yt:t vasta alkua