Potilaan 43 800 tuntia, yksi ainoa tavoite ja potilaslähtöinen etähoiva

Lääkäri käy potilaan kanssa läpi toteamuksen edenneestä syövästä. Hiljaisuus huoneessa ahdistaa hengityksen. Vastapäätä istuvan Eliinan ajatukset eivät saa happea, ja päällimmäiseksi nousee päivän rutiinikäyntien hoitaminen: ”Minähän olin juuri matkalla verenpainelääkkeiden tarkistukseen, ja se diabeteskontrolli on vielä tänään myöhemmin. Tämäkin vielä. Miten se Alpo nyt jaksaa omien vaivojensa kanssa tämän kuulla?”

Lääkärille tämä vastaanotto on yksi monien joukossa, potilaalle sen sijaan loppuelämän suuntaa kääntävä käynti. Eliinalla käyntejä on ollut viime vuosina yhä useammin, mutta yleensä käynniksi riittää laboratoriokäynti, hoitajan tapaaminen tai soitto kotiin. Epävarmuus sairauksien summasta ja hoidoista selviämisestä tuovat taas kerran palan kurkkuun, ”Miten minun käy? Kun en minä näistä kaikista sairauksista ymmärrä. Lapsilla on omat kiireet ja murheet, ei heille tästä vielä kannata kertoa.”

Lääkärin vastaanotto päättyy, ja hoitajan lämmin katse ohjaa eteenpäin. Tästä lukien Eliinalla on noin viisi vuotta elämää, 43 800 tuntia tai 1 825 päivää. Hoitavalla lääkärillä ja tämän sairauden osalta Eliinan aikajanalla voi olla noin 30 tuntia tapaamisia vuodessa, hoitajien ja muun hoivahenkilökunnan osalta tätä aikaa voi olla reilut 100 tuntia vuodessa. Hoidot, lääkitykset, epävarmuus, valvotut yöt, lasten käynnit ja soitot, kesä ja joulu, terveydentilan ja mielialan muutokset rytmittävät Eliinan arkea. Eliinalla on vain yksi tavoite.

Digitaalinen etähoiva tuo Eliinan tavoitteeseen turvaa, välietappeja ja tietoa. On turvallista saada yhteys hoitajiin, lapsiin ja lääkäriin kotoa käsin. Visiban etähoivaan rakennettu kommunikaatioalusta mahdollistaa viestitykset, mieltä painaneet kysymykset, hoitajan tarkistukset Eliinalle, lääkärin kutsun seuraavaan hoitokertaan ja kuvallisen videoyhteyden ajattomasti ja paikkaan riippumatta. Ennen seuraavaa sairaalakäyntiä Eliinan lääkäri ottaa yhteyden Eliinan; he juttelevat Eliinan sen hetkisestä terveydentilasta ja käyvät samalla seuraavan hoitokerran vaiheita, uusia apteekissa odottavia lääkkeitä ja Eliinan puhelimella ottamaa kuvaa Eliinan nilkasta portaissa kaatumisen jälkeen. Lääkäri näkee, kuinka Eliinan kotona lapsenlapset hoputtavat Eliinaa pihalle leikkimään. ”Olipa hyvä, että sain jäädä kotiin lastenlasten kanssa eikä tarvinnut vaivata Alpoa kyytimieheksi mökkipuuhista minun takiani lääkärille.”

Lapsenlapset innostuvat Eliinan kanssa kevätorvokkien istutuksesta. Eliinan lihapullat tekevät kauppansa pihapuuhien jälkeen. Illalla uni tulee, ja Eliina huomaa päivän vilahtaneen ”ihan niin kuin minua ei mikään vaivaisi”. Seuraavana päivä Eliina lähettää laboratorioon Eliinan omat verenpaineen mittaustiedot. Hoitajalta tulee Eliinalle seurantatietoa, ohjausta uusien lääkkeiden kanssa ja muistutus seuraavasta käynnistä. Eliina kysyy, voisiko vanhimman pojan luona lähteä käymään ja vaihtaa seuraava vastaanotto etäyhteydeksi tabletilla. Poikakin voisi olla vieressä ja Eliinan tukena.

Elämä ja etähoiva tekevät saumatonta yhteistyötä Eliinan yhden tavoitteen eteen. Visiba on luotu potilaiden ja käyttäjien arjen keskelle. Helposti, ymmärrettävästi ja ajattomasti. Visiba on hoivan digitaalinen kommunikaatioalusta, kokonaisratkaisu sisältäen varausjärjestelmän, dynaamiset kysely- ja seurantalomakkeet, video- ja viestitysyhteyden, yhteydenpidon potilaan omalla kielellä, tietoturvallisen maksu- ja hoivaympäristön sekä hoivatoimijalle räätälöidyt white label -app:t.

Visiban etähoiva skaalautuu julkisten sekä yksityisten hoivatoimijoiden, lääkärikeskusten, sairaaloiden ja kotihoivapalvelutuottajien tarpeisiin. Digitaalisen hoivan lippulaivana Doctagon on esimerkki Visiban kotimaisista kumppaneista. Visiba toimii kaikissa Pohjoismaissa meidän kaikkien keskellä: esimerkiksi Tanskan SOS International sekä Ruotsin seitsemän sairaanhoitoaluetta (Landsting), Sophiahemmet Rehab Center, Bra Liv ja Närhälsan ovat keskittäneet etähoivan potilaslähtöiseksi yhdessä Visiban kanssa. Eliina on ainutlaatuinen niin kuin me kaikki, Visiban etähoiva toimii elämän keskellä ajattomasti.

Lähde mukaan matkalle tulevaisuuden hoitopalveluihin, tutustu meihin visibalaisiin, Visibaan ja tarjoamiimme digitaalisen etähoivan ratkaisuihin www.visibacare.com/fi.

Kirjoittaja on Visiba Caren Advisor Minna Storm, [email protected], 040 5070 445.

Lisätietoja etähoiva- ja videovastaanottoratkaisuista Visiba Caren verkkosivuilta.

Edellinen artikkeliValinnanvapaus: Paljon puhetta, vähän villoja
Seuraava artikkeliSoten tulevaisuutta rakennetaan vauhdilla mutta piilossa otsikoilta