Pöystin lista antoi sote-askelmerkit

Perjantaina julkaistu pääjohtaja Tuomas Pöystin vetämän selvitysryhmän ehdotus näyttää sote-uudistuksen seuraavat askeleet. Ryhmä linjaa, että sote-rahoitus siirtyy kokonaan kunnilta valtiolle ja sopiva itsehallintoalueiden määrä olisi 9–12. Lääkäriliitto ehti vielä perjantai-iltapäivällä linjata, että sote-alueita pitäisi olla enintään viisi.

Kunnille jätetään asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä ylläpito. Tähän halutaan luoda kannustinjärjestelmä. Omaisuusmassojen hallintaan selvitysryhmä ei ota kantaa: kiinteistöt joko siirtyvät itsehallintoalueille tai sitten eivät. Kyse on 10 miljardin potista. Työntekijät siirretään sote-alueille liikkeenluovutuksen tavoin eli samassa siirtyvät myös palkka- ja eläkevastuut.

Palvelujen tuottamiseen kustannukset ja asiakastyytyväisyys halutaan avata myös. Tämä on askel avoimempaan suuntaan ja kansalaisille saadaan tietoa siitä, mistä he maksavat.

Pöystin ryhmä esittää myös, että rahoitus ajetaan joko nykyisten verolähteiden kautta tai säädetään oma sote-vero. Onnistuisiko tämä Kelan kautta vai pitääkö luoda vielä jokin uusi systeemi?

Sosiaali- ja terveysministeriöön perustetaan ohjausyksikkö ja sote-budjettikehys otetaan käyttöön. Pöystin ryhmä ehdottaa myös, että sote-uudistukselle palkattaisiin projektijohtaja, joka nauttisi hallituksen luottamusta.

Selvitys linjaa selkeästi enemmän, että mihin suuntaan mennään. Auki jää vielä, että missä on päätösvalta, jos kuntarakenteet puretaan ja raha menee joko Kelaan tai sote-alueille. Joka tapauksessa valta jaetaan uudelleen ja siitä, kuka päättää käydään kova kiista.

Tuleekohan johtajan paikasta kovin tuulinen?

Selvitysryhmä ehdottaa:

–          Kunnat eivät jatkossa järjestä tai tuota sote-palveluita
–          Sote-henkilökunta siirtyy itsehallintoalueille
–          Kuntien valtionosuusjärjestelmä uusitaan ja nykyiset kuntayhtymät puretaan
–          Kuntien alennettava verotustaan siirtyviä tehtäviä vastaavalla tavalla
–          Sote-alueille mahdollinen verotusoikeus ja suoralla vaalilla valittu valtuusto

Juha Kartano

Edellinen artikkeliToimeton vanhuus – kohtalomme?
Seuraava artikkeliKannattaako kuntien nyt investoida sote-infraan?