Puheet polarisoitumisesta kovenevat

Valinnanvapauslinjauksia odotellaan ilmestyväksi joulukuun aikana. Samalla, kun arvuutellaan, millainen mallista tulee, puheet valinnanvapauden epäonnistumisesta kiihtyvät. Kaikkein pisimmällä vivulla valinnanvapautta yrittävät kammeta nurin oppositiopoliitikot.

Puhetta valinnanvapauden epäonnistumisesta riittää myös yksityisten tuottajien puolella. Pohjola Sairaalan entinen toimitusjohtaja Harri Aho on jo pitkään muistuttanut, että yhteiskunnalla ei ole varaa kustantaa valinnanvapautta kaikille. Ahon mukaan kansalaiset maksavat jatkossa enemmän hoidostaan, mikä houkuttelee ottamaan vakuutuksen.

Koskiklinikka-kaupan jälkeen Pihlajalinnan asiantuntijana työskennellyt Kari Varkila on sen sijaan siirtynyt Fennialle uudistamaan terveydenhuollon strategiaa. Fennialla on sopimuksia muun muassa Dextran ja Plusterveyden kanssa. Myös Varkila uskoo, että entistä suurempi joukko hankkii itselleen jonkinlaisten terveysvakuutuksen. Tällöin julkiseen terveydenhuoltoon turvautuvat ne, joilla ei ole varaa vakuutukseen.

Vaikka molemmat herrat puhuvat työssään vakuutuspohjaisen mallin puolesta, heidän viestissään on myös jotain mitä kannattaa ottaa onkeensa. Onnistuuko valinnanvapaus niin, että kansalaiset saavat palveluja ilman pitkiä jonoja? Toivottavasti. Soten ja valinnanvapauden epäonnistuminen sen sijaan vasta terveyseroja kasvattaisikin. Jos nykyinen järjestelmä ei muutu, jonot eivät lopu. Jonojen pituus taas johtaa siihen, että entistä useampi ottaa itselleen ja lapselleen jopa epäinhimillisen kalliin sairauskuluvakuutuksen.

Valinnanvapauden epäonnistuessa vakuutusasiakkaat sataisivat suoraan yksityisten tuottajien laariin ja kansa eriarvoistuisi entisestään. Tuskin valinnanvapauden vastustajat tätä haluavat. Pitkään jatkunut sote-veivaus on jo aiheuttanut sen, että yli miljoonalla suomalaisella on sairauskuluvakuutus.

Juha Kartano

Edellinen artikkeliVideovastaanotolla tehoa lääkärikäynteihin
Seuraava artikkeliMobiilikirjaaminen uudistaa toimintatapoja Pohjois-Karjalassa