Radical Health-festivaalista leivotaan terveysalan Slushia – Nostaa Suomen profiilia digitaalisen terveyden edelläkävijämaana

Radical Health Festival Helsinki on uusi eurooppalainen terveysfestivaali, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.-15.6.2023. Sen järjestävät Messukeskus, Health Capital Helsinki, Helsingin kaupunki ja editohealth.

– Tapahtuma sai alkunsa siitä, että olemme tehneet yhteistyötä terveysalan suurimman kattojärjestön HIMSSin kanssa. Kun se päättyi, päätimme lähteä tekemään omin voimin uudenlaista, erilaista tapahtumaa. Otamme mukaan toimijoita hyvin laajasti, sanoo pääsihteeri ja tapahtuma-arkkitehti Pia Heikkurinen.

Hän sanoo, että Suomesta puuttuu kansainvälisen tason terveysalan tapahtuma.

– Samaan aikaan, kun haluamme profiloida itsemme digitaalisen terveyden edelläkävijämaana, on tämä yhtälö pakko ratkaista.

Vaikka tapahtuman teemat kietoutuvat pitkälti digitaalisen terveyden ympärille, on terveysteemaa ajateltu hyvin laajasti. Teemoja ovat tekoäly, mielenterveys, ilmastonmuutoksen vaikutukset terveyteen, aktiivinen ikääntyminen, kyberturvallisuus ja innovaatiot.

– Festivaalista tulee tapahtumatavaratalo, jossa on mahdollista seurata näyttelyitä, tavata sijoittajia, oppia ja verkostoitua eli festari parhaasta päästä. Pystymme samanaikaisesti pyörittämään 6-7 sisältökokonaisuutta, Heikkurinen sanoo Hoiva ja Terveydelle.

Kaikki toimijat yhteen ratkomaan pulmia

Festivaalin puhujista on jo julkistettu muutamia. Suomeen tulee etäkirurgiaa Upgraded-tapahtumassa muutamia vuosia sitten esitellyt kirurgi, professori Shafi Ahmed. Irlantilainen Marie Ennis-O’Connor on puolestaan tunnettu potilaiden sitoutumisen, ePatient-liikkeen ja viestinnän asiantuntija.

Suomesta tapahtumassa puhuvat tekoälysovelluksia neurokirurgiassa kehittänyt Miikka Korja, robotiikan asiantuntija Cristina Andersson ja Päivi Sillanaukee, terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs.

Konseptin kattava idea on tuoda kaikki toimijat yhteen.

– Uusia konsepteja tarvitaan, sillä tulevaisuuden viheliäisiä ongelmia eivät ratko vain akateemiset tai ammattilaiset keskenään vaan keskustelua on käytävä kaikkien toimijoiden julkisten ja yksityisten sekä eri ammattilaisten välillä. Joka vuosi tapahtumassa on yksi kliininen painopistealue ja tänä vuonna se on kardiologia. Mukana on kouluttajia, joten lääkärit ja hoitajat pääsevät kouluttautumaan ja keskustelemaan päättäjien kanssa, Heikkurinen sanoo.

Tapahtumalle on saatu vahva tuki sosiaali- ja terveysministeriötä, työ- ja elinkeinoministeriöiltä ja ulkoministeriöltä.

Messukeskuksen viestintäpäällikkö Tarja Gordienko kertoo, että Messukeskukselle Radical Health -festivaali on ainutlaatuinen tilaisuus.

– Nyt tehdään jotakin sellaista, mitä emme ole koskaan aiemmin tehneet, jotakin todella inspiroivaa.

Tapahtumaan odotetaan 1600 osallistujaa.

Helsingin kaupunki mukana ohjausryhmässä

Tapahtuma julkistaa yhteistyökumppaneita kevään aikana. Yksi kumppaneista on Helsinki, jolla on vahva edustus Radical Health Festival Helsingin ohjausryhmässä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

Helsingissä on kehitetty pitkäjänteisesti tulevaisuuden hyvinvointipalveluita startup-yritysten ja liikekumppaneiden kanssa sekä pilotoitu uusia digipalveluita sosiaali- ja terveysalalle.

– Etsimme jatkuvasti kumppaneiden kanssa uusia mahdollisuuksia tarjota kaupunkilaisille uusia digitaalisia palveluja, joilla pystymme parantamaan palvelujen saatavuutta ja tukemaan myös heidän itsehoitoaan. Radical Health Festival on meille hyvä keino verkostoitua alan ammattilaisten kanssa ja kuulla uusista digitaalisten palvelujen mahdollisuuksista. Haluamme ehdottomasti olla digitaalisten palvelujen käytön edelläkävijöiden joukossa, Jolkkonen toteaa tiedotteessa.

Health Capital Helsinki -keskittymä rakentuu Helsingin seudun vahvojen tiedekampusten varaan. HCH kokoaa yhteen lääketieteen, biotieteiden, ravitsemuksen ja ympäristön sekä terveysteknologian ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat alueella. Yhteenliittymässä HUS, Helsingin ja Espoon kaupungit, Helsingin yliopisto, Aalto, Metropolia ja Haaga-Helia tavoittelevat yhdessä merkittävää terveysalan osaamisen ja siihen perustuvan yritystoiminnan kasvua.

Lisätietoa tapahtumasta täältä.

kuva: Messukeskus / Matti Pyykkö

Edellinen artikkeliAurora Innovation ja Setera yhteistyöhön – ”Markkinoita avataan myös yksityiseltä puolelta”
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Terveysteknologiayritykset nousivat pörssissä / Muistisairaiden sopeutusvalmennukset loppumassa