Saara Hassinen: ”Joillakin terveysteknologiayrityksillä on kysyntäpiikki – toisilla kärsii alihankintaketjut”

Terveysteknologiayrityksille epidemian vaikutukset ovat olleet vähäiset, mutta tilanteen pitkittyessä vaikeudet lisääntyvät. Vaikka terveydenhuollon menot epidemian aikana kasvavat, ne yritykset, joiden palvelut eivät kohdennu epidemian hoitamiseen, ovat pian vaikeuksissa.

– Ensimmäisenä tilanteesta kärsivät alihankintayritykset, joilla tilauksia ja toimeksiantoja on jo peruuntunut. Monet kansanväliset arvoketjut ovat menneet uudelleen tarkasteluun, koska komponenttien saanti on takkuillut. Toivon, että myös Suomesta löytyy uusia alihankkijoita, Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen sanoo.

Epidemian vuoksi yritysten on vaikea arvioida koko vuotta, eikä tiedetä, miten pitkälle eteenpäin pandemian vaikutukset ulottuvat.

– Joitakin hankintoja voidaan nyt viivyttää muutamallakin vuodella, mikä voi aiheuttaa kysyntäpiikin joillekin yrityksille myöhemmin, Hassinen kuvaa.

Hän mainitsee, että yksi epidemian mukaan tuoma ongelma on huoltojen jättäminen väliin, kun organisaatiot rajoittajat ihmisten kulkemista. Esimerkiksi vanhusten hoivakodeissa sänkyjen huoltajia ei päästetä paikalle. Tämä johtaa siihen, että laitteisto rapautuu tai joutuu muuten huonoon kuntoon, mikä lyhentää käyttöikää.

– Jäsenkuntaan mahtuu myös yrityksiä, joilla on meneillään kysyntäpiikki, koska koronaepidemia on synnyttänyt tarpeen saada ratkaisuja uusiin sairaaloihin ja päivitettyihin hoitotiloihin. Kysynnän kasvu näkyy myös diagnostiikan ja tehohoidon laitteiston osalta, Saara Hassinen sanoo.

Terveydenhuollon digitaaliset palvelut ovat lisänneet kysyntää. Lisäksi yksittäiset yritykset ovat löytäneet tuotteilleen uusia käyttötarkoituksia epidemian aikana tai lähteneet kehittämään uutta.

kuva: Shutterstock

Edellinen artikkeliDiagnostiikan ja kuvantamislaitteiden vienti kasvoi vuonna 2019
Seuraava artikkeliSuojavarusteita on jaettu varastosta kirjavalla käytännöllä – HALI: Varusteita annettava yrityksillekin